Χρυσόγονος: Η ΕΕ να λάβει μέτρα για την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας- Τι είπε για τη συνθήκη της Λωζάνης

Πολιτική


Απαντώντας στο εάν διαφαίνεται μελλοντικά να ξεπερνά το ρητορικό επίπεδο η τουρκική επιθετικότητα, ο κ. Χρυσόγονος τόνισε: «Η λογική θα έλεγε όχι, αλλά ο πόλεμος είναι έτσι και αλλιώς παράνοια».

Καθημερινά πλέον η τουρκική ηγεσία, υπενθυμίζει τις παράλογες αξιώσεις της, απειλώντας ότι θα θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αξιωματούχοι και ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, προπαγανδίζουν τις τουρκικές αξιώσεις, επικαλούμενοι τη συνθήκη της Λωζάνης.

Τι ακριβώς προβλέπει όμως η συνθήκη αυτή;

Έωλοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί – Τι προβλέπει η συνθήκη της Λωζάνης

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, εξηγεί, ότι η συνθήκη της Λωζάνης, «δεν απαγορεύει την παρουσία κανενός οπλικού συστήματος και συνεπώς ουδόλως προβλέπει αποστρατιωτικοποίηση όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι. Άρα οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι εντελώς έωλοι».

  • Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Τα σενάρια ενός θερμού καλοκαιριού

Αναλυτικότερα ο καθηγητής σημειώνει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, προβλέπει στο άρθρο 13 ότι τέσσερα ελληνικά νησιά, Σάμος, Ικαρία, Λέσβος και Χίος δεν πρέπει να έχουν ναυτικές βάσεις ούτε στρατιωτικές οχυρώσεις.

«Όταν λέει ναυτικές βάσεις, εννοεί ναύσταθμο. Ναύσταθμοι υπάρχουν δύο στην Ελλάδα. Στην Σαλαμίνα και στην Σούδα. Και όταν λένε στρατιωτικές οχυρώσεις, εννοούν τύπου «γραμμή Μαζινό» που ήταν της μόδας την δεκαετία του 1920, αυτά τα τερατώδη οχυρά που έχτιζαν οι Γάλλοι. Ούτε τέτοιο πράγμα υπάρχει γιατί και ο τρόπος διεξαγωγής του πολέμου έχει αλλάξει» περιέγραψε ο κ. Χρυσόγονος.

Ρητά το άρθρο 13 της Συνθήκης της Λωζάνης, επιτρέπει την παρουσία κανονικής στρατιωτικής δύναμης, χωρίς να διευκρινίζει ούτε καν περί οπλισμού, προσέθεσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. «Δηλαδή δεν απαγορεύει την παρουσία κανενός οπλικού συστήματος και συνεπώς ουδόλως προβλέπει αποστρατιωτικοποίηση όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι. Άρα οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι εντελώς έωλοι».

Η Τουρκία παραβιάζει

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στο ίδιο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάνης, προβλέπεται ρητά ότι «απαγορεύονται οι υπερπτήσεις ελληνικών μεν αεροσκαφών πάνω από το έδαφος…Πηγή: in.gr