Χρήστος Ροζάκης: «Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η κυριαρχία των νησιών»

Πολιτική


«Ο Ερντογάν δεν θα επιχειρήσει, εν μέσω καλοκαιριού, αλλά και για γενικότερους λόγους, μια αναμέτρηση επί του πεδίου με την Ελλάδα» εκτιμά ο πανεπιστημιακός και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

«Εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο το οποίο πρέπει να καταρριφθεί» θεωρεί το επιχείρημα ότι η  κυριαρχία κατοικημένων νησιών μπορεί να αμφισβητηθεί επειδή σε αυτά δεν τηρείται ο όρος της «αποστρατιωτικοποίησης» ο πανεπιστημιακός και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης. Σε μία περίοδο που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τις επιθέσεις του στην Αθήνα, ο Ροζάκης αποδομεί τη ρητορική της Αγκυρας, ενώ σημειώνει και τους κινδύνους που θα είχε μία ένοπλη σύρραξη για την ίδια την Τουρκία.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» για το πόσο πιο επικίνδυνη είναι η θεωρία περί αποστρατιωτικοποίησης σε σχέση και με αυτή των «γκρίζων ζωνών», ο Χρήστος Ροζάκης σημειώνει ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην αμφισβήτηση κυριαρχίας κατοικημένων νησιών και στις «γκρίζες ζώνες»».

Κατ’ αρχάς «οι γκρίζες ζώνες αφορούσαν βραχονησίδες ή ακατοίκητες νησίδες, και ο αρχικός τουρκικός ισχυρισμός ήταν ότι για αυτούς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς, επειδή δεν συμπεριλαμβάνονταν ρητά στις Συνθήκες (είτε της Λωζάννης, είτε των Παρισίων), υπήρχε αμφισβήτηση κυριαρχίας της Ελλάδας. Φυσικά αυτή η αμφισβήτηση ουσιαστικά σήμαινε κάτι που σε ύστερο στάδιο μετουσιώθηκε σε καθαρή τουρκική διεκδίκηση, ότι η Τουρκία απολάμβανε κυριαρχία επ’ αυτών».

Αλλά, παρ’ όλα αυτά, «το επιχείρημα ότι η κυριαρχία κατοικημένων με πλούσια οικονομική και πολιτιστική ζωή νησιών (όπως η Λέσβος, η Χίος ή η Ρόδος) μπορεί να αμφισβητηθεί, επειδή σε αυτά δεν τηρείται ο όρος της αποστρατιωτικοποίησης, είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο πρέπει να καταρριφθεί».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ροζάκη δε η κατάρριψη αυτού του προηγουμένου «είναι μια εύκολη άσκηση για την ελληνική διπλωματία». Οπως επισημαίνει «οι συνθήκες ειρήνης που ακολούθησαν δύο μεγάλους πολέμους (τη Μικρασιατική εκστρατεία και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) περιείχαν μια απόδοση κυριαρχίας των ακραίων ανατολικών νησιών της στην Ελλάδα, χωρίς καμία επιφύλαξη και χωρίς κανέναν όρο. Οι ρήτρες αποστρατιωτικοποίησης που περιέχουν είναι…Πηγή: in.gr