Φυσικό αέριο: Συναγερμός στην Ευρώπη – Κλείνει τις στρόφιγγες ο Πούτιν

Οικονομία


Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, ως απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα. Τι συμβαίνει σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Συναγερμός έχει σημάνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Gazprom κλείνει τις στρόφιγγες παροχής φυσικού αερίου, λόγω «εργασιών συντήρησης και επισκευών των αγωγών», σύμφωνα με τους Ρώσους. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εκφράζουν την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, ως απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα.

«Σε δέκα ημέρες περίπου θα γνωρίζουμε εάν το αέριο θα συνεχίσει να ρέει», δήλωσε στην τηλεόραση του Reuters στέλεχος του διαχειρισατικού συστήματος της Γερμανίας. «Τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι στραμμένα στις 21 Ιουλίου στον σταθμό που βρίσκεται στο Λούμπμιν», είπε από την πλευρά του στην Handelsblatt ο οικονομολόγος της VP Bank, Τόμας Γκίτζελ.

  • Διαβάστε επίσης: Διακοπές ρεύματος, εάν ο Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα

Σημειώνεται πως η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία αναστέλλεται από σήμερα και για δέκα μέρες στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ροή, ο αγωγός που μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία, επρόκειτο να σταματήσει στις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) και, επισήμως, ο αγωγός θα επανέλθει σε λειτουργία το πρωί της 21ης Ιουλίου. Ωστόσο, πολλοί στο Βερολίνο φοβούνται ότι, αναλόγως και των εξελίξεων στα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, αυτό δεν θα γίνει και η μεγαλύτερη οικονομία τηςΕυρώπης θα βυθιστεί απότομα σε ύφεση.

«Πολιτικός εφιάλτης»

Αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως θα υπάρξει οριστική διακοπή, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) χαρακτήρισε σενάριο «πολιτικού εφιάλτη» το ενδεχόμενο ανεπάρκειας φυσικού αερίου και προειδοποίησε ότι, εάν χρειαστεί παρέμβαση του κράτους στη ροή, η Γερμανία θα βρεθεί ενώπιον μιας «πρωτόγνωρης εδώ και πολύ καιρό δοκιμασίας».

  • Διαβάστε επίσης: Προειδοποίηση Λεμέρ: «Ας…Πηγή: Source link