Φυσικό αέριο: Ο Πούτιν ίσως κλείσει τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη τον χειμώνα

Οικονομία


Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο ρώσος πρόεδρος φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για ενεργειακό αποκλεισμό της ΕΕ

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για τον πλήρη αποκλεισμό της από τις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσία φέτος τον χειμώνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο οποίος και κάλεσε τις κυβερνήσεις να βρουν τρόπους μείωσης της ζήτησης – αλλά και να κρατήσουν σε λειτουργία τα πυρηνικά εργοστάσια.

Ο Φατίχ Μπιρόλ ανέφερε ότι οι μειώσεις στις προμήθειες φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες, τις οποίες το Κρεμλίνο έχει αποδώσει σε έργα συντήρησης, θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι η αρχή ευρύτερων περικοπών, σχεδιασμένων έτσι ώστε να μην επιτρέψουν το γέμισμα των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων αποθήκευσης εν αναμονή του χειμώνα, καθώς η Ρωσία ψάχνει τρόπους να ασκήσει πιέσεις στην περιοχή.

  • Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: «Παιχνίδια» της Gazprom με τους αγωγούς – Σε αναζήτηση εναλλακτικών καυσίμων Ευρώπη και Ελλάδα

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη»

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει πλήρως τις στρόφιγγες», δήλωσε ο Μπιρόλ σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Όσο περισσότερο πλησιάζει ο χειμώνας, τόσο καταλαβαίνουμε τις προθέσεις της Ρωσίας».

«Πιστεύω ότι οι περικοπές έχουν στόχο να αποτρέψουν την Ευρώπη από το να γεμίσει τις αποθήκες της και να αυξήσουν την πίεση που μπορεί να ασκήσει η Ρωσία στη διάρκεια του χειμώνα».

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ κάνουν προσπάθειες μείωσης της εξάρτησής τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, αγοράζοντας φυσικό αέριο από άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, και επιταχύνοντας τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, αξιωματούχοι έχουν παραδεχτεί ότι ο αγώνας δρόμου για την πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο θα μεταφραστεί στην καύση περισσότερου λιθάνθρακα και τη συνέχιση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων.

«Απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα»

Ο Μπιρόλ σημείωσε ότι τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι αρκετά δραστικά και παρότρυνε τις χώρες να εργαστούν στην κατεύθυνση της διατήρησης των αποθεμάτων…Πηγή: Source link