Φυσικό αέριο: Ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο

Οικονομία


Το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος «Ramform Hyperion» της PGS είναι έτοιμο να ξεκινήσει το σκανάρισμα του υπεδάφους.

Σεισμικές έρευνες, με εθνική διάσταση, στα όρια της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας – Ιταλίας ξεκινά η κοινοπραξία των εταιρειών Energean – Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) με σκοπό τον εντοπισμό των πιθανών στόχων με κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Οι έρευνες διεξάγονται στο θαλάσσιο block 2 στο Ιόνιο Πέλαγος και σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος «Ramform Hyperion» της PGS είναι έτοιμο να ξεκινήσει το σκανάρισμα του υπεδάφους των 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της συγκεκριμένης παραχώρησης.

Πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για τρισδιάστατες σεισμικές, οι οποίες έχουν καταστεί εφικτές μετά την προ δύο ετών συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία για τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών.

Στο block 2 operator (διαχειριστής) είναι η Energean με ποσοστό 75%, ενώ η Helleniq Energy κατέχει το 25%. Η πρώτη εταιρεία είναι μισθωτής και σε παραχωρήσεις της Αδριατικής. Συνολικά στη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής είναι επιβεβαιωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τόσο το block 2 όσο και τα υπόλοιπα της Δυτικής Ελλάδας έχουν παρόμοιες γεωλογικές δομές.

NAVTEX

Για τις σεισμικές έρευνες του «Ramform Hyperion» έχει εκδώσει σχετική NAVTEX η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και οι έρευνες θα γίνουν πολύ μακριά από τη στεριά και συγκεκριμένα στα όρια της υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία. Η Energean ως operator έχει μεριμνήσει για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων περιβαλλοντικής και κοινωνικής προστασίας.

Ετσι, και όπως αναφέρουν πληροφορίες, στη διαδικασία μετέχουν τρεις παρατηρητές Θαλάσσιας Ζωής (Maine Mammals Observers), δύο καταγραφείς της έντασης του ήχου της έρευνας, σύνδεσμοι με τους αλιείς και τις τοπικές Αρχές, ενώ η όλη διαδικασία θα παρακολουθείται από το Λιμενικό Σώμα.

Πρόκειται για την έκτη σεισμική έρευνα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια. Είχαν προηγηθεί το 2015 οι σεισμικές έρευνες στον Πρίνο, το 2016 στον Πατραϊκό Κόλπο, στα Ιωάννινα το 2018-2019 και φέτος την περασμένη άνοιξη στα blocks του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ελληνικές παραχωρήσεις ξεκίνησαν εκ νέου μετά την κυβερνητική απόφαση του περασμένου Απριλίου…Πηγή: Source link