Φυσικό αέριο: Διπλό χτύπημα από Gazprom και Freeport στην καρδιά του ευάλωτου ενεργειακού κλάδου της Ευρώπης

Οικονομία


Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν κατά πάνω από 15% στα 99 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ αντίστροφα αρνητικές πιέσεις ασκήθηκαν στις αμερικανικές τιμές

Διπλό χτύπημα δέχτηκε σήμερα ο κλάδος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που επηρέασε αμέσως τις τιμές και διατάραξε τα σχέδια της Ένωσης για την μείωση της εξάρτησης της από τις ρωσικές ενεργειακές ροές.

Το πρώτο χτύπημα ήρθε νωρίτερα από την ρωσική Gazprom, η οποία ανακοίνωσε πως θα περιορίσει κατά περίπου 40% τις ροές αερίου προς την Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Η εταιρεία επικαλέστηκε τεχνικά προβλήματα που απέδωσε σε καθυστερήσεις της γερμανικής Siemens Energy, η οποία με τη σειρά της υποστήριξε πως ο εξοπλισμός (και συγκεκριμένα οι τουρμπίνες φυσικού αερίου) που περίμενε για επισκευές στον αγωγό από το εργοστάσιο της στο Μόντρεαλ έχει μπλοκαριστεί από τις καναδικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Μεγάλη ζημιά στην Freeport 

Το δεύτερο χτύπημα ήρθε από τις ΗΠΑ και την Freeport LNG, στο Τέξας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό επεξεργασίας και εξαγωγής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης ΗΠΑ: Εξετάζεται πρόσθετος φόρος 21% στα υπέρογκα κέρδη πετρελαϊκών εταιρειών

Η Freeport υπέστη πολύ μεγάλη ζημιά από έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πως το τέρμιναλ θα παραμείνει κλειστό για περίπου τρεις εβδομάδες. Τελικά η εκτίμηση αυτή αποδείχτηκε λανθασμένη. Σε νέα ανακοίνωση της σήμερα η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε πως οι επισκευές θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη της χρονιάς και πως ιδανικά θα καταφέρει να επανέλθει σε μερική λειτουργία μετά από 90 ημέρες!

Ο τερματικός σταθμός της Freeport μπορεί να επεξεργαστεί 20,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο και ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ. Υπολογίζεται δε, πως κάλυψε περίπου το 10% των εισαγωγών αμερικανικού LNG που έκανε φέτος η Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης ΕΕ: Έρχεται δύσκολος χειμώνας – Ανεφοδιάζεται με φυσικό αέριο, αλλά ο δρόμος για την αντικατάσταση της Ρωσίας είναι μακρύς

Νέο ράλι στις τιμές 

Οι δύο αυτές δυσάρεστες εξελίξεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν εκ νέου το πόσο ευάλωτη είναι η ενεργειακή αγορά της Ευρώπης στην προσπάθεια της να μειώσει την…Πηγή: Source link