Φον ντερ Λάιεν: Ευχαριστημένη με τη συμφωνία των «27» για το φυσικό αέριο

Οικονομία


Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η συλλογική δέσμευση για μείωση κατά 15% στο φυσικό αέριο.

Ευχαριστημένη και χαρούμενη παρουσιάστηκε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν μετά την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ για το φυσικό αέριο.

«Η ΕΕ έχει έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για να αντιμετωπίσει την απειλή πλήρους διακοπής του αερίου από τον Πούτιν. Χαιρετίζω θερμά την έγκριση από το Συμβούλιο του κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τα συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης για φυσικό αέριο», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

  • Διαβάστε επίσης: Εφιαλτική πρόβλεψη: Έρχεται «βαρύς ρωσικός χειμώνας» στην Ευρώπη – Μισοάδειες αποθήκες αερίου και εκτίναξη τιμών 

Σε χρόνο ρεκόρ η συμφωνία

«Η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη από το Συμβούλιο σε χρόνο ρεκόρ, με βάση την πρόταση της Επιτροπής «Εξοικονομήστε φυσικό αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα» που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα εξασφαλίσει μια ομαλή και συντονισμένη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ για την προετοιμασία για τον ερχόμενο χειμώνα. Συμπληρώνει όλες τις άλλες ενέργειες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του REPowerEU, ιδίως για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο, την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση», σημείωσε η ίδια.

Επιπροσθέτως, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι: «η συλλογική δέσμευση για μείωση κατά 15% είναι πολύ σημαντική και θα συμβάλλει στην κάλυψη των αποθηκευτικών μας αναγκών ενόψει του χειμώνα».

«Επιπλέον, η δυνατότητα κήρυξης κατάστασης συναγερμού στην ΕΕ που προκαλεί υποχρεωτικές μειώσεις κατανάλωσης φυσικού αερίου στα κράτη μέλη παρέχει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΕ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού της και να προστατεύσει τους καταναλωτές της, είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε για βιομηχανία», συμπλήρωσε.

«Ενεργώντας από κοινού για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές εθνικές ιδιαιτερότητες, η ΕΕ έχει εξασφαλίσει τα ισχυρά θεμέλια για την απαραίτητη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών απέναντι στον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν. Η ανακοίνωση της Gazprom…Πηγή: Source link