Υποκλοπές: Ποιοι έφεραν το Predator στην Ελλάδα – Τα δύο πρόσωπα-κλειδιά

Πολιτική


Οι υποκλοπές συνεχίζουν να απασχολούν την επικαιρότητα, με τις αποκαλύψεις του «Βήματος» να φωτίζουν κι άλλο τη «σκοτεινή» διαδρομή του Predator.

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, ενώ το «Βήμα της Κυριακής» φωτίζει τη «σκοτεινή» διαδρομή από την οποία το κακόβουλο λογισμικό Predator έφτασε στην Ελλάδα.

Πρωταγωνιστής για την έλευση του Predator στη χώρα ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  • Διαβάστε επίσης: Κορυφαίοι υπουργοί, δημοσιογράφοι, στελέχη του Μαξίμου και άλλοι «άσχετοι», στη νέα λίστα των υποκλοπών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, όλα άρχισαν όταν τον Σεπτέμβριο του 2019 δύο ισραηλινοί επιχειρηματίες, ο Σαχάκ Αβνί και ο Ταλ Ντιλιάν, έφτασαν από την Κύπρο στην Ελλάδα με σκοπό να πουλήσουν στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες το λογισμικό της εταιρείας Intellexa.

Η πρώτη επαφή με τους Μπίτζιο και Λαβράνο γίνεται στην έδρα εταιρείας στο Χαλάνδρι. Οι πολυετείς σχέσεις Λαβράνου με τον ανιψιό του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε τοποθετήσει τον εκλεκτό του στην ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, ήταν ο καταλύτης των εξελίξεων για την εγκατάσταση και λειτουργία του κέντρου των παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, η πρώτη ενεργοποίηση του Predator έγινε στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή από τα τέλη κιόλας του 2019, με πρώτο στόχο την παρακολούθηση ενός αλλοδαπού για λόγους εθνικής ασφάλειας.

150 με 200 στόχοι παρακολούθησης ετησίως

Μετά την αποτυχία του πρώτου εγχειρήματος το «κέντρο» φαίνεται να παίρνει μπροστά… και οι στόχοι του λογισμικού σημειώνουν αλματώδη αύξηση με τις δυνατότητες παρακολούθησης να φτάνουν τις 150 έως 200 ετησίως.

Τη σκυτάλη από εκείνο το σημείο και έπειτα παίρνει ο Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος με τις μεθοδεύσεις του Γιάννη Λαβράνου γίνεται ο βασικός μέτοχος της Intellexa η οποία μετακομίζει στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, το κέντρο των Αβνί, Μπίτζιου, Λαβράνου, Κοντολέοντα και Δημητριάδη άνοιξε τη βεντάλια των παρακολουθήσεων και εκτός ζητημάτων εθνικής ασφάλειας με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε υπουργούς που δεν φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το «παράκεντρο», όπως…Πηγή: in.gr