ΥΠΕΞ: Η Τουρκία επιχειρεί ξανά την προβολή ψευδών ειδήσεων για τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη  

Πολιτική


Το ΥΠΕΞ σχολίασε χαρακτηριστικά πως «είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι η Τουρκία επιχειρεί να καθιερώσει σε ένα τρίτο κράτος διαδικασίες εκλογής θρησκευτικών ηγετών, τις οποίες η ίδια δεν εφαρμόζει στην δική της επικράτεια», σχετικά με τους μουφτήδες.

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί, για μία ακόμη φορά, την διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την προβολή ψευδών ειδήσεων αναφορικά με τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη. επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Και σημειώνει χαρακτηριστικά πως «είναι άξιον απορίας σε ποια διάταξη της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία, συστηματικά, παραβιάζει η Τουρκία, αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη εκλέγονται», προσθέτοντας πως «αναμένουμε από την τουρκική πλευρά να μας υποδείξει το συγκεκριμένο άρθρο».

Διαβάστε επίσης: Αθήνα σε Άγκυρα: Υποκριτική στάση για το θέμα των Μουφτήδων

«Η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά τα δικαιώματα της σχεδόν αφανισμένης Ελληνικής Μειονότητας»

Στην ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται πως είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι η Τουρκία επιχειρεί να καθιερώσει σε ένα τρίτο κράτος διαδικασίες εκλογής θρησκευτικών ηγετών, «τις οποίες η ίδια δεν εφαρμόζει στην δική της επικράτεια

Ως γνωστόν, υπενθυμίζει το ΥΠΕΞ, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε πρόσφατα νόμο για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών. «Ο νόμος αυτός δημιουργεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στην Θράκη», τονίζει.

Ένα πλαίσιο, πλήρως συμβατό με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και τις αρχές και τα νενομισμένα του Ισλάμ, όπως επισημαίνεται.

«Η Ελλάδα, ευρωπαϊκή δημοκρατία και κράτος δικαίου, τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη που απορρέουν από την Συνθήκη της Λωζάννης», σημειώνει το ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως θα συνεχίσει να ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική, η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας.

Αντιθέτως, υπογραμμίζει, «η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά τα δικαιώματα της σχεδόν…Πηγή: in.gr