ΥπΑΑΤ: Πάνω από 60.000 παραγωγοί θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας

Οικονομία


Το στοίχημα της βιολογικής παραγωγής

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει το στοίχημα της προσαρμογής της παραγωγής της στο στόχο της ΕΕ για βιολογική παραγωγή, καθώς η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ δημιουργεί τις προϋποθέσεις γι’ αυτό, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε ομιλία του στην ημερίδα για τα βιολογικά προϊόντα που διοργάνωσε η Γ.Γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Σερρών, στο πλαίσιο των εργασιών της SerExpo.

Στόχος της ΕΕ είναι το 2030 το 25% των εκτάσεων που καλλιεργούνται να είναι βιολογικές.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Τα πρώτα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής παραγωγής

Προς την κατεύθυνση αυτή το ΥπΑΑΤ έχει αναπτύξει εθνικό σχέδιο με αιχμή του δόρατος το μεγαλύτερο πρόγραμμα βιολογικής παραγωγής που έχει αναπτυχθεί στη χώρα, ύψους 705 εκατ. ευρώ, από το οποίο αναμένεται να ωφεληθούν περισσότεροι από 60.000 παραγωγοί.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Γεωργαντάς στη βιολογική κτηνοτροφία στην οποία θα προωθηθούν τα περίπου τα 305 από τα 705 εκατ. του προγράμματος.«Η βιοποικιλότητα της ελληνικής γης καθιστά ούτως ή άλλως τα ελληνικά κρέατα μοναδικά σε γεύση και σε ποιότητα. Θα ήταν – και επιχειρηματικά- λάθος να μη στηρίξουμε την ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας, καθώς μέσω αυτής η ελληνική παραγωγή μπορεί να περάσει σε άλλο επίπεδο και να κατακτήσει όχι μόνο την ελληνική αλλά και τις διεθνείς αγορές», τόνισε ο ΥπΑΑΤ.

Ανάλογη προοπτική υπάρχει στη χώρα μας και η βιολογική υδατοκαλλιέργεια. Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς «ήδη η ελληνική ιχθυοπαραγωγή κατακτά την Ευρώπη. Με την αξιοποίηση του πλούτου των ελληνικών θαλασσών και λιμνοθαλασσών, θα μπορούσαμε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο παγκοσμίως».

Σε ό,τι αφορά στην προώθηση της βιολογικής παραγωγής ο κ. Γεωργαντάς πρότεινε τη σύνδεσή του με τον ελληνικό τουρισμό. «Το ελληνικό βιολογικό πιάτο πρέπει να μπει στο βασικό μενού όλων των ξενοδοχείων της χώρας. Μπορούν επίσης να αναπτυχθούν δίκτυα βιολογικού τουρισμού», είπε.

Τόνισε, επίσης, ότι μέσα από συνεργασία του ΥπΑΑΤ και του υπουργείου Παιδείας μπορούν να αναπτυχθούν προγράμματα προβολής της βιολογικής παραγωγής σε εθνικό επίπεδο, ώστε να δημιουργήσουμε τη γενιά καταναλωτών του 2030.

Σε…



Πηγή: Source link