Υπάρχει ενδεχόμενο αγωγού Ελλάδας – Λιβύης; Τι σημαίνει η πρόταση για την Τουρκία

Πολιτική


Να σημειωθεί ότι στην Τουρκία κρατούν χαμηλούς τόνους όσον αφορά την έναρξη των ερευνών από την ExxonMobil νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης

Αρχές Οκτωβρίου και η Λιβύη υπογράφει το δεύτερο μνημόνιο με την Τουρκία, για υδρογονάνθρακες αυτή τη φορά. Το μνημόνιο χαρακτηρίζεται «παράνομο» με σειρά χωρών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διαμηνύουν στην κυβέρνηση Ντμπέιμπα ότι δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες. Συμφωνίες που δεσμεύουν μακροχρόνια τη χώρα και μπορούν επίσης να προκαλέσουν εντάσεις στις σχέσεις της με τρίτους.

Με το συγκεκριμένο σύμφωνο να έχει ενοχλήσει την Ελλάδα και όχι μόνο. Ενώ και οι συμφωνίες Άγκυρας – Τρίπολης στον στρατιωτικό τομέα, έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα ξένες δυνάμεις που μάχονται διά αντιπροσώπων σε έναν πόλεμο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως αυτός που διεξάγεται στη Λιβύη.

Διαβάστε επίσης: Βόμβα από Λιβύη: Εξετάζουμε αγωγό με Ελλάδα και Αίγυπτο – Με πόλεμο απειλεί ο Χαφτάρ

Η πρόταση για αγωγό Ελλάδας – Λιβύης

Ενδεικτικός ο θόρυβος που δημιούργησε η δήλωση του επικεφαλής της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), Φαρχάτ μπιν Καντάρα, την 1η Νοεμβρίου. Όταν δήλωσε στο CNBC Arabiya, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας δύο νέων αγωγών φυσικού αερίου· ο ένας θα κατευθύνεται προς την Ελλάδα και ο άλλος προς την αιγυπτιακή πόλη Νταμιέτα.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο αγωγός Ελλάδας – Λιβύης δεν είναι κάτι νέο στο τραπέζι. Είχε συζητηθεί όπως υπενθυμίζουν λίβυοι αναλυτές και το 2008, ως ενδεχόμενο, όταν Αθήνα και Τρίπολη διαπραγματεύονταν για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Οι αντιδράσεις

Στη δήλωση έσπευσε να αντιδράσει το Υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης, της κυβέρνησης του Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέιμπα. Σύμφωνα με το alwasat.ly η «διευκρινιστική δήλωση» έγινε την Τετάρτη μετά από σχετική ερώτηση υποστηρίχθηκε ότι οικονομικά δεν έχει νόημα ένα τέτοιο σχέδιο, ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές αυτό δείχνει την εσωτερική αναστάτωση που έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη πρόταση.

Ενώ σε δημοσιεύματα που αναπαράγονται και σε λιβυκές ιστοσελίδες, με προέλευση τη Ρωσία, ο μπιν Καντάρα χαρακτηρίζεται ως οπαδός του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και σε αυτή τη σχέση αποδίδεται και η διάθεση του…Πηγή: in.gr