Υδρογονάνθρακες: Τα Ιωάννινα ανοίγουν το χορό… των γεωτρήσεων

Οικονομία


Το roadmap των ερευνών για φυσικό αέριο στα έξι blocks – Οι εκτιμήσεις για δυνητικά αποθέματα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη φάση του μεγάλου σχεδίου της χώρας για την έρευνα και τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί για την ανακάλυψη ποσοτήτων που θα καταστήσουν τη χώρα σε εξαγωγό ενέργειας ξεκίνησαν χθες οι σεισμικές έρευνες στα πολλά υποσχόμενα θαλάσσια blocks της Κρήτης. Το Sanco Swift της νορβηγικής PGS έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες στα όρια των παραχωρήσεων των ExxonMobil – Helleniq Energy ακτινογραφώντας με τον ειδικό καλωδιακό εξοπλισμό τις  γεωολογικές δομές της περιοχής.

  • Διαβάστε επίσης: Αιφνιδιασμός στην Τουρκία από τις ανακοινώσεις για έρευνες της ExxonMobil – Σε ποια «οικόπεδα» θα γίνουν

Τα αποθέματα και η πρώτη γεώτρηση της Κρήτης

Πριν από περίπου δύο χρόνια στη διάρκεια συνεδρίου είχε γίνει γνωστό πως από την επεξεργασία των δεδομένων των σεισμικών ερευνών του 2012-2013 στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης είχε εντοπιστεί στόχος με δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου 10 τρις. κυβικά πόδια (280 δις. κυβικά μέτρα). Ο στόχος αυτός βαφτίστηκε «Τάλως», το όνομα του αρχαίου ανθρωπόμορφου φτερωτού φύλακα της Κρήτης. Η δυναμικότητα του συγκεκριμένου στόχου είναι δύο φορές μεγαλύτερη από το κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο.

Πηγές αναφέρουν ότι Έλληνες επιστήμονες κινητοποιήθηκαν τότε όταν διαπίστωσαν την ομοιότητα της δομής της Κρήτης με εκείνη του Ζορ και προκάλεσαν τη σύσταση της κοινοπραξίας των Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ, οι οποίες το 2017 πήραν τις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.

Το κοίτασμα Ζορ βρίσκεται στην Αίγυπτο και είναι το μεγαλύτερο που εντοπίστηκε στη Ν.Α. Μεσόγειο τα τελευταία επτά χρόνια και τα αποθέματα του υπολογίστηκαν σε 30 τρις. κυβικά πόδια.

Πάντως με βάση τον προγραμματισμό της κοινοπραξίας, τα πρώτα αποτελέσματα των δισδιάστατων σεισμικών της Κρήτης θα είναι γνωστά στην ΕΔΕΥΕΠ στο τέλος του 2013 και το 2014 θα πραγματοποιηθούν και οι τρισδιάστατες σεισμικές. Το 2015 αναμένεται η πρώτη γεώτρηση.

Το πρώτο γεωτρύπανο

Πάντως, πολύ νωρίτερα από την Κρήτη, το πρώτο γεωτρύπανο στην Ελλάδα έπειτα από δεκαετίες αναμένεται να πέσει στη χερσαία παραχώρηση της Energean στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με το roadmap του…Πηγή: Source link