ΤτΕ: «Αλμυρό» το επιτόκιο δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις [Πίνακες]

Οικονομία


Το μέσο επιτόκιο για δάνεια προς επιχειρήσεις μέχρι 250.000 ευρώ αυξήθηκε στο 5,31%. Τι ισχύει για τις μικρομεσαίες

Αλμυρό είναι το επιτόκιο για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο, και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 97 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 3,97%.

Προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης -με κυμαινόμενο επιτόκιο- αυξήθηκε κατά 66 μονάδες βάσης και ανέβηκε στο 4,17%.

Διαβάστε επίσης: H EKT αναζητά προσανατολισμό σε ένα δύσκολο τοπίο

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, χωρίς καθορισμένη λήξη αυξήθηκε κατά 45 μονάδες βάσης στο 4,37%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,62%.

Η διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου διαμορφώνεται ως εξης: το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 58 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,31%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,18% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 109 μονάδες βάσης στο 3,93%.

Πάντως, η χρηματοδότηση των τραπεζών προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχει αυξηθεί και στο εννεάμηνο -έως και τον Σεπτέμβριο του 2022- καθώς δόθηκαν δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους περί τα 150 εκατ. Ευρώ, ενώ σε μεγάλες επιχειρήσεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης, τα στεγαστικά ανήλθαν σε 140 εκατ. ευρώ, τα καταναλωτικά 60 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο, οι μεγαλύτεροι επενδυτές στο ελληνικό real estate, με δανεισμό και με ίδια συμμετοχή ήταν ξένοι (με περίπου 350 εκατ. ευρώ το τρίμηνο). Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις διαχείρισης ακίνητης περιουσίας με 0,9 δισ. ευρώ και στην τρίτη θέση τα νοικοκυριά με 0,7 δισ. ευρώ. Ο μικρότερος τραπεζικός δανεισμός κατευθύνθηκε προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του real estate (150 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο).

Χαμηλά επιτόκια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι το…Πηγή: Source link