Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησιά που το καθεστώς ιδιοκτησίας τους δεν είναι ξεκάθαρο

Πολιτική


Ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο αίτημα της Τουρκίας για την απόκτηση νέων F-16 από τις ΗΠΑ και τον όρο για τον ελληνικό εναέριο χώρο, ανέφερε ότι δεν μπορεί η Άγκυρα να πει ναι σε μία συμφωνία που θα της δέσει τα χέρια

Την εκτίμηση του ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει διάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα της Άγκυρας για νέα F-16 και αναβάθμιση των παλιών εξέφρασε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας TRT. Μία συνέντευξη στην οποία επανέλαβε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας σε νησιά και βραχονησίδες ενώ επανέφερε και την τουρκική απαίτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι το πρόβλημα για την απόκτηση F-35 από την Τουρκία παραμένει ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που αφορούν τα F-16 και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου οι ΗΠΑ πρέπει να βάλουν τέλος σε αυτό το θέμα στο εσωτερικό τους, γιατί, όπως ανέφερε, οι συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών των δύο πλευρών ήταν θετικές μέχρι στιγμής. Χαρακτήρισε την απόφαση στην αμερικανική Βουλή μη δεσμευτική και επεσήμανε ότι αναμένεται και η απόφαση της Γερουσίας και στη συνέχεια θα υπάρξει η τελική.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: «Ελληνική υπεροχή στους αιθέρες» προβλέπουν τα ΜΜΕ – «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα»

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Άγκυρας να άρει τους περιορισμούς που τις έχουν επιβληθεί σε σχέση με τις αγορές εξοπλιστικών, φέρνοντας ως παράδειγμα και τη συμφωνία με την Σουηδία και τη Φινλανδία και τόνισε ότι η Τουρκία θέλει να αγοράζει αμυντικά συστήματα από τους συμμάχους της.

Υπάρχουν νησιά που η Ελλάδα «αδίκως» χαρακτηρίζει δικά της

Σημειώνοντας την προσπάθεια της Τουρκίας σε σχέση με την απόκτηση νέων F-16 από τις ΗΠΑ τόνισε ότι δεν μπορεί η Άγκυρα να πει ναι σε μία συμφωνία που θα της δέσει τα χέρια. Τι λένε εκεί; Ελληνικός εναέριος χώρος. Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Αναφέρθηκε σε νησιά και βραχονησίδες τα οποία όπως υποστήριξε η Ελλάδα «αδίκως» χαρακτηρίζει δικά της και νησιά των οποίων τα όρια δεν έχουν καθοριστεί. «Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και…Πηγή: in.gr