Τρόφιμα: Το ρύζι θα είναι το επόμενο… σιτάρι;

Οικονομία


Η αύξηση των τιμών του σιταριού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μερική υποκατάσταση από το ρύζι, προειδοποιούν αναλυτές

Με τις τιμές των τροφίμων σε ανοδική τροχιά εδώ και πολλούς μήνες, το ρύζι, βασική τροφή για εκατομμύρια πληθυσμού στον πλανήτη, κυρίως στην Ασία, μπορεί να είναι το επόμενο που θα ανατιμηθεί κατακόρυφα, προειδοποιούν αναλυτές της αγοράς, σύμφωνα με το CNBC.

Οι τιμές πολλών τροφίμων, από τα σιτηρά μέχρι το κρέας και τα έλαια έχουν εκτοξευθεί.

Την ίδια στιγμή, έχει επιβληθεί απαγόρευση εξαγωγών ή σοβαροί περιορισμοί στις εξαγώγιμες ποσότητες, όπως π.χ. από την Ινδία (σίτος), την Ουκρανία (σιτάρι, βρώμη και ζάχαρη, μεταξύ άλλων) και την Ινδονησία (φοινικέλαιο).

Έπεται το ρύζι;

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) δείχνει τις διεθνείς τιμές του ρυζιού να αυξάνονται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα φθάνοντας τον Μάιο σε υψηλό 12 μηνών.

Σίγουρα, η παραγωγή ρυζιού εξακολουθεί να είναι άφθονη, αναφέρουν οι αναλυτές, αλλά η αύξηση των τιμών του σιταριού και το γενικά υψηλότερο κόστος της γεωργίας, επιβάλλουν τη στενή παρακολούθηση των τιμών του προϊόντος το επόμενο διάστημα.

«Πρέπει να παρακολουθούμε τις τιμές του ρυζιού στο μέλλον, γιατί η αύξηση των τιμών του σιταριού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μερική υποκατάσταση από το ρύζι, αύξηση της ζήτησης και μείωση των υπαρχόντων αποθεμάτων», δήλωσε η Sonal Varma, επικεφαλής οικονομολόγος στην ιαπωνική τράπεζα Nomura.

Κίνδυνος προστατευτισμού

Τα προστατευτικά μέτρα «στην πραγματικότητα εντείνουν τις πιέσεις τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο για διάφορους λόγους», είπε μιλώντας στο CNBC η οικονομολόγος. Το κόστος των ζωοτροφών και των λιπασμάτων για τη γεωργία αυξάνεται ήδη και οι τιμές της ενέργειας αυξάνουν το κόστος μεταφοράς, πρόσθεσε.

“Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος να δούμε περισσότερο προστατευτισμό από τις χώρες”, σημείωσε.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι κίνδυνοι για το ρύζι εξακολουθούν να είναι χαμηλοί καθώς τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού είναι άφθονα και η σοδειά στην Ινδία αναμένεται να είναι καλή αυτό το καλοκαίρι.

Η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ταϊλάνδης τον οποίο επικαλούνταν το Reuters, συζητούν να αυξήσουν τις τιμές εξαγωγής του ρυζιού τους. Την ίδια στιγμή, οι…Πηγή: Source link