Τρεις υπουργοί στο Κάιρο – Η σημασία της Αιγύπτου και η φωτογραφία Σίσι – Ερντογάν

Πολιτική


Η συμφωνία που υπογράφεται την Τρίτη στο Κάιρο έχει στόχο να χτυπήσει την προσπάθεια για τετελεσμένα σύμφωνα με το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

«Γιατί να μην ξαναρχίσουμε; Τους δώσαμε σήμα». Είπε το τούρκος πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την χειραψία του με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Την πρώτη χειραψία μετά από χρόνια, με τις σχέσεις Αιγύπτου – Τουρκίας να παραμένουν στην κατάψυξη. Και τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι να έχει ήδη ανακοινώσει από τις αρχές Νοέμβρη ότι οι διερευνητικές επαφές Καΐρου – Άγκυρας διακόπτονται γιατί η Τουρκία δεν αλλάζει την πολιτική της στη Λιβύη. Δηλώσεις που έγιναν λίγο μετά την υπογραφή του δεύτερου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Για τον Ερντογάν η φωτογραφία του με τον Σίσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στο Κατάρ ερμηνεύθηκε ως ένα βήμα «για να ξεκινήσει η διαδικασία» προσέγγισης, υπενθυμίζοντας τις ισχυρές σχέσεις που είχαν στο παρελθόν Τουρκία και Αίγυπτος.

Διαβάστε επίσης: Πώς η Τρίπολη «έκαψε» την είδηση της Βεγγάζης

Η πλευρά Σίσι

Ο εκπρόσωπος του Σίσι από την πλευρά του δήλωσε ότι στη συνάντηση στο Κατάρ, «οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τους βαθείς ιστορικούς δεσμούς που μοιράζονται οι δύο χώρες και οι λαοί τους. Όπως συμφωνήθηκε, η συνάντηση θα σηματοδοτήσει την αρχή της ανάπτυξης διμερών σχέσεων».

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι επρόκειτο για μία χειραψία τονίζοντας ότι παρά τις δηλώσεις ο Σίσι δεν ξεχνά τους στενούς δεσμούς Ερντογάν με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Ακόμα και αν οι συνθήκες της επισιτιστικής κρίσης επιβάλλουν έναν υποτυπώδη διάλογο, μεταξύ των δύο πλευρών… Ωστόσο το τι πραγματικά έχει συμβεί και πώς έχει αποφασίσει να κινηθεί η Αίγυπτος αναμένεται να φανεί στο… χειροκρότημα.

«Απόβαση» τριών υπουργών στο Κάιρο

Σε αυτό το περιβάλλον την Τρίτη στην Αίγυπτο μεταβαίνουν όχι ένας αλλά τρεις υπουργοί, για την υπογραφή δύο σημαντικών διμερών συμφωνιών. Πιο συγκεκριμένα για Κάιρο αναχωρούν ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, ο ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο ΑΝΥΠΕΞ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο ΥΕΘΑ θα υπογράψει με τον αιγύπτιο ομόλογο του, Μοχάμεντ Αχμέντ Ζακί, συμφωνία για κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μία συμφωνία που στοχεύει τόσο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όσο και το…Πηγή: in.gr