Το τελευταίο καλοκαίρι της Ευρώπης πριν από τον ρωσικό χειμώνα

Οικονομία


Ο ενεργειακός πόλεμος του Πούτιν με τους Ευρωπαίους δείχνει να σκληραίνει και φαίνεται ότι η ελπίδα των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου ότι θα προλάβουν να γεμίσουν τις δεξαμενές για τον χειμώνα εξανεμίζεται.

Τα σύννεφα πυκνώνουν. Οσο πλησιάζει η 21η Ιουλίου, η ημέρα που πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει ο αγωγός.

Ευθέως ανάλογα εντείνεται και η ανησυχία στο Βερολίνο και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την επόμενη ημέρα και κυρίως για τον ερχόμενο χειμώνα.

Ο ενεργειακός πόλεμος του Πούτιν με την Ευρώπη, παράλληλα με τον πόλεμο στα πεδία της μάχης στην Ουκρανία, είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο χειμώνας που έρχεται θα είναι καθοριστικός για την έκβασή του.

«Απολαύστε τις καλοκαιρινές ακτίνες όσο μπορείτε – ένας γεμάτος ρωσικός χειμώνας οδεύει προς την Ευρώπη». Ετσι ξεκινάει δημοσίευμα του «Politico» με τίτλο «Το τελευταίο καλοκαίρι της Ευρώπης, πριν απ’ τον ρωσικό χειμώνα» που αναφέρεται στην ενεργειακή κρίση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται ήδη αισθητός σε όλη την ήπειρο, με τη μορφή της αύξησης των τιμών των τροφίμων, των φόβων για έλλειψη φυσικού αερίου και των ανησυχιών για την οικονομία. «Ηταν οι σκληροί ρωσικοί χειμώνες που το 1941 σταμάτησαν τον Χίτλερ. Τώρα η ιδέα [του Πούτιν] είναι να κάνει τον χειμώνα σκληρό στην Ευρώπη», σχολιάζουν σκωπτικά οι αρθρογράφοι.

Ηδη σε 12 χώρες της ΕΕ έχει διακοπεί μερικώς ή πλήρως η ροή ρωσικού φυσικού αερίου. Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας σταμάτησε και η ροή αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 που τροφοδοτεί κυρίως τη Γερμανία, αλλά επίσης την Ιταλία, την Αυστρία και τη Γαλλία.

Η ελπίδα των ευρωπαϊκών χωρών ότι θα προλάβουν να γεμίσουν τις δεξαμενές για τον χειμώνα κάνοντας οικονομία στην κατανάλωση το καλοκαίρι  εξανεμίζεται. Η Γερμανία είχε φτάσει στο 60% την πληρότητα των δεξαμενών της, αλλά με την πλήρη διακοπή του Nord Stream 1 η στάθμη στις δεξαμενές σταμάτησε να ανεβαίνει. Αν η διακοπή γίνει οριστική, δεν θα μπορέσει να πιάσει τον στόχο του 80% τον Οκτώβριο και 90% τον Νοέμβριο για να βγάλει τον χειμώνα.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συζητηθεί εκ…Πηγή: Source link