Το σχέδιο της Αγκυρας για να αμφισβητήσει τα ελληνικά νησιά

Πολιτική


Eδώ και μια διετία η Τουρκία είχε αρχίσει να δείχνει πως ήταν αποφασισμένη όχι μόνο να θέτει επαναλαμβανόμενα το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης αλλά και να απειλεί την Ελλάδα ότι θα την καταγγείλει σε διεθνή όργανα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Η απειλή της Αγκυρας – η οποία διατυπώθηκε επίσημα και από τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου – ότι τα ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν, «αλλιώς θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους» – είναι ακραία και εκτός πραγματικότητας, αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν αιφνιδιάζει όσους μελετούν προσεκτικά τις κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας και την εξωτερική της πολιτική.

Η Τουρκία εν ολίγοις ανοίγει διάπλατα θέμα αμφισβήτησης μεγάλων και κατοικημένων ελληνικών νησιών. Αλλά δεν το κάνει τώρα. Το οργανώνει συστηματικά εδώ και τουλάχιστον μία διετία και με σειρά δηλώσεων και κινήσεων είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ότι θα συνδέσει αυτή την πάγια αξίωσή της, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, με την κυριαρχία τους. Γι’ αυτό και οι επιτελείς στην Αθήνα θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για αυτού του είδους την κλιμάκωση.

Από τις αρχές του 2020, δηλαδή λίγο πριν από τις μεγάλες ελληνοτουρκικές κρίσεις στον Εβρο και στο Καστελλόριζο, η Αγκυρα είχε αρχίσει να δείχνει πως ήταν αποφασισμένη όχι μόνο να θέτει επαναλαμβανόμενα και επιτακτικά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και να απειλεί την Ελλάδα ότι θα την καταγγείλει σε διεθνή όργανα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης και άλλων συνθηκών. Η δήλωση του τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στις αρχές του 2020, ο οποίος καλούσε την Ελλάδα «να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο σε 16 νησιά του Αιγαίου» διότι η στρατιωτικοποίησή τους «αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο», είχε απαντηθεί άμεσα από την Αθήνα. «Ο,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται» ήταν το μήνυμα του έλληνα υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

αναλυση. Πολύ σύντομα όμως η Αγκυρα έδειξε ότι πρόθεσή της ήταν να συνδέσει την πάγια απαίτησή της για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών με την κυριαρχία τους. Τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ είχε αναρτηθεί μια εκτενής…Πηγή: in.gr