Το σφουγγάρι δεν είναι ο πιο υγιεινός τρόπος καθαρισμού των πιάτων

Υγεία


Σύμφωνα με το CNN, αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές περισσότερο είναι πως δεν έχει σημασία το πώς ή πόσο συχνά καθαρίζει κανείς το σφουγγάρι

Τα σφουγγάρια κουζίνας γίνονται «ξενιστές» περισσότερων βακτηρίων από τις βούρτσες, σύμφωνα με νέα έρευνα στη Νορβηγία.

«Η σαλμονέλα κι άλλα βακτήρια αναπτύσσονται και επιβιώνουν καλύτερα στα σφουγγάρια παρά στις βούρτσες. O λόγος είναι ότι τα σφουγγάρια δεν στεγνώνουν ποτέ» δήλωσε ο Trond Moretro, ερευνητής στο Nofima, ένα νορβηγικό ινστιτούτο έρευνας τροφίμων.

«Ένα και μόνο σφουγγάρι μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων από τον πληθυσμό του πλανήτη Γη» δήλωσε ο Moretro, συγγραφέας της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Microbiology.

Αν και πολλά βακτήρια δεν είναι επιβλαβή, εκείνα που είναι, όπως η σαλμονέλα, μπορεί να μεταφερθούν από τα σφουγγάρια στα χέρια, σε επιφάνειες της κουζίνας κι άλλα αντικείμενα και να οδηγήσουν, πιθανώς, σε ασθένειες.  «Το σφουγγάρι είναι υγρό και συσσωρεύει υπολείμματα τροφής που αποτελούν, επίσης, τροφή για τα βακτήρια, οδηγώντας σε ταχεία ανάπτυξη βακτηρίων» εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το CNN, αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές περισσότερο είναι πως δεν έχει σημασία το πώς ή πόσο συχνά καθαρίζει κανείς το σφουγγάρι.

«Ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούσαν τα σφουγγάρια τους δεν είχε μεγάλη σημασία όσον αφορά την ανάπτυξη βακτηρίων. Είναι πολύ δύσκολο για τους καταναλωτές να αποφύγουν την ανάπτυξη βακτηρίων στα σφουγγάρια εφόσον αυτά δεν αντικαθίστανται καθημερινά» είπε ο ερευνητής.

Σφουγγάρι vs βούρτσα

Στο πλαίσιο της έρευνας, συγκεντρώθηκαν τα σφουγγάρια από τις κουζίνες 20 κατοίκων της Πορτογαλίας, αλλά και 35 βούρτσες και 14 σφουγγάρια από άτομα που διαμένουν στη Νορβηγία.

Μια προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας σε 9.966 άτομα διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων χρησιμοποιεί σφουγγάρια στις κουζίνες τους, ενώ οι βούρτσες ήταν το κυρίαρχο εργαλείο καθαρισμού μόνο σε Νορβηγία και τη Δανία.

Όλα τα πορτογαλικά σφουγγάρια χρησιμοποιούνταν για το πλύσιμο των πιάτων και 19 από τα 20 χρησιμοποιούνταν πέντε έως έξι φορές την εβδομάδα ή και συχνότερα. Από τις βούρτσες που συλλέχθηκαν στη Νορβηγία, 32 από τις 35 χρησιμοποιήθηκαν πέντε έως έξι φορές την…Πηγή: in.gr