Το «θερμό» φθινόπωρο των Ειδικών Δικαστηρίων

Πολιτική


Στις 19 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η δίκη με κατηγορούμενους τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη, ενώ σύντομα αναμένεται να «κλειδώσει» η ημερομηνία για τον Νίκο Παππά

«Ετος Ειδικών Δικαστηρίων» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η νέα δικαστική χρονιά που εκκίνησε πριν από λίγες ημέρες, καθώς δύο πρώην υπουργοί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ θα καθίσουν στο εδώλιο προκειμένου να λογοδοτήσουν και να κριθούν για πράξεις που φέρονται να έχουν διαπράξει κατά την ενάσκηση των υπουργικών τους καθηκόντων.

Το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου 2022 οι ανώτατοι δικαστές θα ανέβουν στην έδρα για να ξεκινήσει η δίκη με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ενώ σύντομα αναμένεται να «κλειδώσει» η ημερομηνία προσδιορισμού και για το δεύτερο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Η εκδίκασή τους, μάλιστα, θα συμπέσει με μια μακρά προεκλογική περίοδο, αν και εκ των πραγμάτων όποτε κι αν δικάζονταν αυτές οι υποθέσεις, λόγω της ιδιότητας των προσώπων που κάθονται στο εδώλιο, πέρα από την ποινική διάσταση έχουν και πολιτική.

Τα μέλη του δικαστηρίου

Με βάση το Σύνταγμα, το Ειδικό Δικαστήριο συγκροτείται από επτά δικαστές του Αρείου Πάγου και έξι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούσαν στον συγκεκριμένο βαθμό πριν από την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του πολιτικού προσώπου, διαδικασία που κινείται με απόφαση της Βουλής. Καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου ασκεί ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης.

Ετσι, με βάση την επετηρίδα, πρόεδρος στο πρώτο Ειδικό Δικαστήριο ενώπιον του οποίου έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ενώ στη σύνθεση θα μετέχουν και νεοπροαχθέντες αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου.

Νέα κλήρωση

Στο δεύτερο Ειδικό Δικαστήριο, η σύνθεση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς το καλοκαίρι έγιναν αιτήματα εξαίρεσης από ανώτατους δικαστές, που με βάση την αρχική κλήρωση συμμετείχαν και στα δύο Ειδικά Δικαστήρια….Πηγή: in.gr