Το ελληνικό ποδόσφαιρο και η ελληνική κοινωνία στην εποχή του «θα έρθουμε νύχτα»

Αθλητικά


Το κλίμα απειλών δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο…

Συνέβη σήμερα και ήρθε να προστεθεί σαν ένας ακόμη κρίκος, στην βαριά και βρώμικη αλυσίδα που ολοένα και σφίγγει γύρω από το λαιμό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Απειλείται λέει ο εκδότης της Sport Day -όπως καταγγέλλει δημόσια η εφημερίδα στο σημερινό της φύλλο. Τον απειλούν πως «θα… έρθουν νύχτα» σε μια αναφορά-ρητορικής που παραπέμπει (και) στον ψευδό-Σουλτάνο Ερντογάν, αλλά και στις… παραδόσεις του κόσμου της νύχτας. Των μπράβων και των συμμοριών.

Ποιοι τον απειλούν; Ήδη οι Αρχές φαίνεται να γνωρίζουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει γίνει έγγραφη αναφορά, η απαραίτητη «μήνυση» και όσα τέλος πάντων προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο που ξεχωρίζει τις ευνομούμενες κοινωνίες από τις… Μπανανίες.

Διαβάστε επίσης: Το… κάστρο του Μαξίμου και οι… καλύβες της κρίσης του ελληνικού ποδοσφαίρου

Όμως, πλέον αρχίζουν και μαζεύονται πολλά που φαίνεται να έχουν σταθερά την ίδια αφετηρία και το ίδιο… ποδοσφαιρικό υπόβαθρο. Και που το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι να τα διαπιστώσουμε. Ούτε καν να τα σχολιάσουμε ή να τα αναλύσουμε. Το ζήτημα είναι να κάνουν κάτι αυτοί που πρέπει. Δηλαδή, οι θεσμικά υπεύθυνοι φορείς.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε το λιτό και σαφές αξίωμα του Μπίσμαρκ πως «με κακούς νόμους και καλούς δημόσιους λειτουργούς είναι ακόμα δυνατόν να κυβερνήσεις. Με κακούς δημόσιους λειτουργούς όμως, ούτε οι καλύτεροι νόμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν».

Και αυτό γιατί κάποια στιγμή πρέπει να δούμε ένα πολύ συγκεκριμένο… φαινόμενο στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο: γίνονται καταγγελίες –και μάλιστα ειδικά στο ποδόσφαιρο πάρα πολλές σε όλα τα επίπεδα–, έρχονται στο φως σοκαριστικές ιστορίες, όμως στο τέλος «όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν».

Για παράδειγμα μόνο μερικές εβδομάδες έχουν περάσει από μια άλλη καταγγελία και μήνυση. Την έχει κάνει μια υπάλληλος της περιφέρειας που προήδρευε, με την ιδιότητα μάλιστα του μηχανικού, της αρμόδιας επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, που έπρεπε να ελέγξει τον φάκελο ενός νέου γηπέδου και να εισηγηθεί εάν πληρούνται όλες τις προϋποθέσεις για να πάρει άδεια λειτουργίας. Δηλαδή, έπρεπε να ελέγξει εάν το νέο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές, ιδίως αυτές…Πηγή: in.gr