Τουρκικό drone στα χέρια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων – Πως έφτασε στην Αθήνα

Πολιτική


Το τουρκικό drone επιχειρούσε το 2020 στη Βεγγάζη.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar αποτελούν την «αιχμή» των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, κάνοντας δεκάδες παραβιάσεις στο FIR Αθηνών καθημερινά.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η εκπομπή Live News, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν στα χέρια τους ένα ισχυρό «χαρτί» για να αντιμετωπίσουν την τουρκική παραβατικότητα.

Συγκεκριμένα, έχουν καταφέρει να έχουν στην κατοχή τους ένα τουρκικό drone Bayraktar, το οποίο δραστηριοποιούνταν στη Βεγγάζη το 2020.

Διαβάστε επίσης: Παραγγελίες με αναμονή τριών ετών για τα τουρκικά Bayraktar 

Οι ελληνικές Αρχές διέψευσαν αρχικά την πληροφορία, ωστόσο το Live News επιβεβαίωσε το γεγονός μιλώντας με στενότατο συνεργάτη του στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος υπογράμμισε τη συνεργασία Λίβυων σταρατιωτικών με Έλληνες αξιωματούχους.

«Η μεταφορά συγκεκριμένων κομματιών και μια επί τόπου επιθεώρηση ενός ΜΕΑ πραγματοποιήθηκε στη Βεγγάζη και η εμπειρία μας από την παρεμβολή και κατάρριψή του μεταφέρθηκε στην Ελληνική πολεμική Αεροπορία. Μεταφέρθηκε επίσης η εμπειρία μας με την τουρκική αεράμυνα και τα θωρακισμένα οχήματα Kirbi. Το Γενικό Επιτελείο του Λιβυκού Στρατού έδωσε εντολές για πλήρη συνεργασία σε επίπεδο στρατιωτικό και πληροφοριών με την Ελλάδα και αυτό ενισχύθηκε και προς τούτο υπήρξε και πίεση από τους αρχηγούς των φυλών της Κυρηναϊκής», είπε πηγή από το περιβάλλον του στρατηγού Χαφτάρ.

Η επιβεβαίωση της είδησης ήρθε από ελληνικές στρατιωτικές πηγές λίγες εβδομάδες πριν, επισημαίνοντας ότι Έλληνες αξιωματικοί μετέβησαν στη Βεγγάζη τον Ιούλιο του 2020 όπου επιθεώρησαν ένα καταρριφθέν τουρκικό drone.

Έφεραν τα κομμάτια του στην Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού απέσπασαν κομμάτια της ατράκτου, του εγκεφάλου και τον κινητήρα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, τα φόρτωσαν όλα καμουφλαρισμένα ανάμεσα σε ψαροκασέλες και με τη βοήθεια ενός αλιευτικό σκάφους, έφτασαν σε ελληνικό λιμάνι.

Σε όλη την επιχείρηση της μεταφοράς, αρωγός στάθηκε το Ισραήλ, το οποίο βοήθησε να μην γίνει τίποτα αντιληπτό από την τουρκική πλευρά.

Το drone μεταφέρθηκε σε εγκαταστάσεις κοντά στην Αθήνα, όπου αναλύθηκε και πλέον αποτελεί μέτρο της αντι-drone τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η Αθήνα.Πηγή: in.gr