Τουρκία: Τραβάει και άλλο το σκοινί η Άγκυρα – Τα θέματα που έθεσε στον έλληνα πρέσβη

Πολιτική


Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα με το οποίο η Άγκυρα ρίχνει λάδι στη φωτιά στις σχέσεις της με την Αθήνα

Συνεχίζει με αμείωτη ένταση το επικίνδυνο παιχνίδι των προκλήσεων η Άγκυρα, καθώς χθες, κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρέσβη της Ελλάδας Χριστόδουλο Λάζαρη ζητώντας εξηγήσεις για μία σειρά θεμάτων.

Μετά τους λεονταρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το παραλήρημα τούρκων αξιωματούχων που επιχειρούν να «γκριζάρουν» νησιά του Αιγαίου, ήρθε χθες, άλλο ένα ανησυχητικό επεισόδιο από πλευράς Άγκυρας, με το οποίο δείχνει ότι θα συνεχίσει όλο το καλοκαίρι το μπαράζ των προκλήσεων.

Τα θέματα που έθεσαν στον έλληνα πρέσβη

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ως αιτία της κλήτευσης αναφέρεται  «η παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, η FETÖ και η DHKP-C, τις οποίες η Τουρκία καταπολεμά, καθώς και η δράση του PKK που οργανώθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα».

Ο κ. Λάζαρης, ο οποίος κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ενημερώθηκε για τις απόψεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας επί του θέματος.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα με το οποίο η Άγκυρα ρίχνει λάδι στη φωτιά στις σχέσεις της με την Αθήνα.

Η Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα έχει αντιδράσει ψύχραιμα αλλά και αποφασιστικά σε όλες τις προκλήσεις αλλά και στις ανιστόρητες αναφορές τούρκων αξιωματούχων, διεθνοποιώντας το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, και ενισχύοντας τις συμμαχίες της σε Ευρώπη αλλά και ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα προετοιμάζεται για ένα «θερμό» καλοκαίρι και εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να τραβήξει και άλλο το σκοινί.

Ο κ. Λάζαρης ενημερώθηκε ότι οι προαναφερθείσες οργανώσεις διεξάγουν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως ασφαλές καταφύγιο για «κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Σύμφωνα με την ενημέρωση του τουρκικού ΥΠΕΞ στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, στον κ. Λάζαρη παρουσιάστηκε επίσης το παράδειγμα του στρατοπέδου του Λαυρίου, «όπου οι τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης».

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το στρατόπεδο του Λαυρίου «έχει…Πηγή: in.gr