Τουρκία: Τα επόμενα βήματα μετά τα απανωτά «χαστούκια» από ΗΠΑ

Πολιτική


Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της Άγκυρας είναι ενδεικτικές για το κλίμα που υπάρχει στην γειτονική χώρα

Οργή, εκνευρισμός και δυσαρέσκεια για την στάση των ΗΠΑ σχετικά με την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο επικρατεί στην Τουρκία.

Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της  Άγκυρας είναι ενδεικτικές για το κλίμα που υπάρχει στην γειτονική χώρα.

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση, ήρθε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο στην σκιά της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι «η απόφαση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί και θα κάνει την ελληνοκυπριακή πλευρά πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει ότι «θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

  • Διαβάστε επίσης: Πολεμικές ιαχές από τον Ερντογάν – Το ατύχημα ανησυχεί την Αθήνα

Η Τουρκία καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την απόφαση των ΗΠΑ ζητώντας μάλιστα να την αναθεωρήσουν και να «ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική έναντι των δύο πλευρών στο νησί».

Εκτός ελέγχου

Η Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας, με τους τούρκους αξιωματούχους να προχωρούν σε εμπρηστικές δηλώσεις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι προκλήσεις από τον Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και ενδεχομένως να αυξηθούν ενόψει των εκλογών στην γειτονική χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο τούρκος πρόεδρος ο οποίος μας έχει συνηθίσει σε λεονταρισμούς το τελευταίο διάστημα, θα επιχειρήσει να στείλει μήνυμα ότι δεν είναι η Τουρκία ο κακός γείτονας .

Πάντως, η εντύπωση που επικρατεί στην Άγκυρα, είναι ότι η Ουάσιγνκτον δίνει υπερσύγχρονα F-35 στην Ελλάδα ενώ την ίδια στιγμή δίνει την δυνατότητα στην Λευκωσία να αγοράζει ότι όπλο θέλει.

Μιλώντας χθες, στο MEGA, o Ευάγγελος Αποστολάκης εκτίμησε πάντως αναφορικά με τη στάση του Ερντογάν σε σχέση με την Ελλάδα  ότι «αυτή την στιγμή δεν συμφέρει τον Ερντογάν να κάνει μία στρατιωτική ενέργεια κατά της Ελλάδα, γιατί έχει ένα μεγάλο θέμα. Θα πρέπει να πείσει τις ΗΠΑ ότι χρειάζεται και πρέπει να έχει την στήριξη τους στα εξοπλιστικά και…Πηγή: in.gr