Τουρκία: Στα άκρα ο Ερντογάν με διπλή πρόκληση

Πολιτική


«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας έναντι της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο τούρκος πρόεδρος

Εκτός ορίων κινείται πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις και την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας.

Οι χθεσινές αναφορές του τούρκου προέδρου στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου ήταν για μία ακόμη φορά ακραίες, καθώς θέλησε να εμφανίσει την Τουρκία ως τον «καλό γείτονα» και την Ελλάδα ως τη χώρα που δημιουργεί προβλήματα.

Την ίδια στιγμή όμως, και ενώ η Αθήνα έδινε σκληρή απάντηση στον  Ερντογάν, οι ΗΠΑ έδωσαν νέο «χαστούκι» στην Άγκυρα, τραβώντας το… αυτί της για το κρεσέντο των προκλήσεων.

Νέο «χαστούκι» ΗΠΑ σε Τουρκία

Σε γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

  • Δείτε ακόμα – Η Τουρκία καλεί τον έλληνα πρέσβη για τα «αμερικανικά τεθωρακισμένα» στα νησιά

»Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία.

»Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Τραβάει το σκοινί ο Ερντογάν

Όσο αφορά τον τούρκο πρόεδρο, αναφερόμενος στην Ελλάδα υποστήριξε ότι ενώ η Τουρκία προσπαθεί να αναλάβει ρόλο στον τερματισμό των πολέμων, των εντάσεων και των διενέξεων στον κόσμο, την ίδια στιγμή παρακολουθεί τις κινήσεις της γειτονικής της Ελλάδας που «μυρίζουν» (χαρακτηρίζονται) προκλήσεις.

Έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ούτε στρατιωτικός ούτε πολιτικός συνομιλητής της Τουρκίας, καθώς δεν είναι ίση με αυτήν και δεν μπορεί να είναι ίση με την Τουρκία ενώ εκτόξευσε νέες απειλές.

Νέες απειλές

Θα…Πηγή: in.gr