Τουρκία: «Πρόβες» ατυχήματος, απειλές και προτάσεις «διαλόγου» με τον πληθωρισμό να απειλεί τον Ερντογάν

Πολιτική


Στην Τουρκία ωστόσο υπάρχουν αρκετοί αναλυτές και διπλωμάτες που θεωρούν ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι

Πρόθυμες για διάλογο δηλώνουν Ελλάδα και Τουρκία ωστόσο στις παρούσες συνθήκες κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο. Και κυρίως λόγω της τουρκικής ρητορικής που επενδύει στις απειλές μην αφήνοντας χώρο για πρωτοβουλίες σε θετική κατεύθυνση.

Οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ της Τετάρτης, στο A Haber περί βελτίωσης του βεληνεκούς του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun που «τρέλανε τους Έλληνες» στην Αθήνα ερμηνεύθηκαν ως μία ακόμα απειλή που προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των ακραίων δηλώσεων με αφετηρία το «Μητσοτάκης γιοκ».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης από Βερολίνο: Δεν μπαίνουμε σε ανταγωνισμό δηλώσεων με την Τουρκία – Τι είπε για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Απειλές οι οποίες θα κλιμακώνονται όσο Ελλάδα και Τουρκία πλησιάζουν προς τις εκλογές του 2023. Με αναλυτές να μην βλέπουν ένα «θερμό επεισόδιο» ως επιδίωξη της Τουρκίας αλλά να θεωρούν πιθανό ένα ατύχημα. Δείχνοντας ως πιο «επικίνδυνη» την περίοδο μεταξύ πρώτης και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Και ανάλογα με το πότε θα έχουν οριστεί οι εκλογές στην Τουρκία.

Πρόβα;

Στα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τις πιθανότητες εκδήλωσης ενός ατυχήματος συμπεριλαμβάνονται και αυτά που αφορούν το μεταναστευτικό. Σαν το επεισόδιο που σημειώθηκε στο Αιγαίο την Τρίτη και σύμφωνα με το Λιμενικό τουρκική ακταιωρός παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς και επίδειξη οπλισμού.

Για τους στρατιωτικούς αναλυτές αυτό θα μπορούσε να είναι μία «πρόβα» έντασης και ένα παράδειγμα του πώς η Άγκυρα θα επιχειρούσε να ωθήσει την Ελλάδα να «τραβήξει πρώτη τη σκανδάλη» και να αναλάβει και την ευθύνη για τις εξελίξεις.

Και αν δεν είναι το μεταναστευτικό η αφορμή θα μπορούσε να είναι ένα επεισόδιο με τούρκους ψαράδες η αφορμή για ένα επεισόδιο, σημειώνουν πηγές με γνώση των εξελίξεων.

Για να υπογραμμίσουν για μία ακόμα φορά ότι το ζητούμενο είναι η ψυχραιμία.

Ο Tayfun

Την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν δηλώνει ότι στόχος είναι ο Tayfun να βελτιωθεί, στρέφοντας τα πυρά του προς την Αθήνα, βάζει στο τραπέζι…Πηγή: in.gr