Τουρκία: Ο «πατέρας» του τουρκολιβυκού μνημονίου ξαναχτυπά για τα νησιά του Αιγαίου

Πολιτική


Το γεγονός ότι η Τουρκία θέτει ξανά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου ήρθε να θυμίσει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες ανακυκλώνει συστηματικά τα ίδια ζητήματα

Καθημερινές πλέον οι προκλήσεις από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Τόσο από τον ίδιο τον Ερντογάν και μέλη της κυβέρνησης, όσο και πρώην αξιωματούχους του.

Από τις επιθέσεις που εκτοξεύονται κατά της Ελλάδας, δεν θα μπορούσε να λείπει ο «πατέρας» του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο επικεφαλής του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής Müstafi, αντιναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάτ Γιαϊτζί, που έγινε γνωστός ως ο εμπνευστής του παράνομου μνημονίου θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Σάρατζ, είπε ότι δεν υπάρχει τουρκοελληνικό πρόβλημα, «η Ελλάδα έχει απαιτήσεις».

Ανυπόστατοι ισχυρισμοί

Επισημαίνοντας ότι οι απαιτήσεις των Ελλήνων δεν θα τελειώσουν, ο Γιαϊτζί προέβη στα εξής σχόλια: «Η διαπραγμάτευση με τους Έλληνες σημαίνει να συζητάμε τα αιτήματά τους, να μιλάμε για το πόσα θα τους δώσουμε. Η στιγμή που θα καθίσουμε με τους Έλληνες στο τραπέζι είναι η στιγμή που θα χάσουμε. Λέγαμε ‘ας ελέγξει το χέρι αυτός που δίνει τα χέρια με τον Έλληνα. Να μετρήσει τα δάχτυλά του’. Φτάσαμε σε στιγμή να αποδειχτεί ότι έχουμε δίκιο. ‘Η ιστορία έτσι έγραψε. Σε όλη την ιστορία, οι Έλληνες κέρδισαν τα εδάφη τους από την Τουρκία 6 φορές νικώντας στον πόλεμο και μεγάλωσαν τα εδάφη τους».

Στη συνέχεια προχώρησε σε μία επεξήγηση -κατά τον ίδιο- για τους ισχυρισμούς της Αγκυρας. «Ας ξεκινήσουμε κάνοντας μια διόρθωση. Δεν υπάρχει καθεστώς αφοπλισμού. Ο καθένας πρέπει προσέξει. Μιλάμε για καθεστώς ‘μη στρατιωτικό’» είπε και στη συνέχεια μίλησε και για καταληφθέντα νησιά:

«23 νησιά μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες Ειρήνης της Λωζάνης και των Παρισίων σε μη στρατιωτική βάση. Σε 23 από τα νησιά, η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί. Εκείνη τη στιγμή, άλλαξε η κατάσταση για την κυριαρχία. Αυτή η γνώμη είναι και δική μου. Κανείς δεν είχε εκφράσει αυτήν την άποψη πριν από μένα. Το σημείο στο οποίο φτάσαμε είναι μια νομική πραγματικότητα».

  • Διαβάστε επίσης: Επιμένει στις προκλήσεις η Άγκυρα – «Δεν…Πηγή: in.gr