Τουρκία: Οι αργοί ρυθμοί των Βρυξελλών ανοίγουν την πόρτα των Βαλκανίων στην Αγκυρα

Πολιτική


Πρόσφορο έδαφος βρίσκει η Τουρκία για να διεισδύσει στα Βαλκάνια, εκμεταλλευόμενη τους αργούς ρυθμούς διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναγκάζει τις χώρες της περιοχής να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

Η Τουρκία επιστρέφει στις χώρες των Βαλκανίων (φωτογραφία, επάνω, από AP/Beta) για να ενισχύσει την οικονομική και πολιτική της παρουσία στην περιοχή σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πιστεύει ο πολιτικός αναλυτής Νίκολα Μίκοβιτς.

Αναζητούν εναλλακτικές

Λόγω του αργού ρυθμού της διεύρυνσης της ΕΕ, οι χώρες της περιοχής που έχουν περάσει χρόνια στην «αίθουσα αναμονής» του μπλοκ αναζητούν εναλλακτικές λύσεις και αυτό άνοιξε την πόρτα για την εμφάνιση άλλων «μεσολαβητών εξουσίας» όπως η Τουρκία», γράφει ο Μίκοβιτς σε ανάλυσή στο thearabweekly.com.

Δείτε επίσης – Ράμα: Οι Αλβανοί νομίζουν ότι γεννήθηκαν μετά τους πιθήκους και οι Ελληνες πριν από αυτούς

Την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτήρισαν την απόφασή τους να χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία «ιστορική στιγμή». Παραμένει άγνωστο πόσος χρόνος μπορεί να περάσει μέχρι να φτάσει η τελευταία «στιγμή».

Αλλα υποψήφια προς ένταξη κράτη μαράζωναν για χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, στην «αιώνια αίθουσα αναμονής» της ΕΕ. Αυτό όχι μόνο ήγειρε αμφιβολίες για την ελκυστικότητα της ΕΕ για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά άνοιξε επίσης την πόρτα για την εμφάνιση άλλων περιφερειακών επιρροών.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Ενώ τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένουν σταθερά ριζωμένα στη γεωπολιτική τροχιά των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, η Αγκυρα κινείται γρήγορα προς την ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής της παρουσίας σε χώρες όπως η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Τα κράτη αυτά αποδεσμεύτηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Τουρκία προπαγανδίζει ότι με τα Βαλκάνια μοιράζονται μια κοινή ιστορία.

Ωστόσο, είναι επίσης μέλη της διαβόητης λέσχης των χωρών στις οποίες η ΕΕ έχει χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας αλλά περιμένουν υπομονετικά, όπως στην περίπτωση της Τουρκίας από το 1999, χωρίς αποτέλεσμα.

Σήμερα, η ένταξη στην ΕΕ μοιάζει με χαμένη φιλοδοξία για την Αγκυρα και τους βαλκάνιους συμμάχους της. Τρία βαλκανικά κράτη, η Σερβία, η Βόρεια…Πηγή: in.gr