Τουρκία: «Ηρεμία γιοκ» απαντά ο Ερντογάν και αναζητά τη νέα πρόκληση – Στο στόχαστρο (και) η Κύπρος, τι στάση θα κρατήσει στον ΟΗΕ

Πολιτική


Μετά το «νταηλικια γιοκ» του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά την επόμενη ευκαιρία για δημιουργία έντασης βάζοντας στο στόχαστρο την Κύπρο. Ετοιμάζεται δε για νέα επίθεση στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την επόμενη αφορμή για πρόκληση αναζητά η Τουρκία και στρέφει ξανά το βλέμμα προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Με την Άγκυρα να μένει πιστή στο δόγμα «ηρεμία γιοκ» όπως αυτό εκφράζεται καθημερινά μετά το «Μητσοτάκης γιοκ».

Και αν η Ελλάδα – προς το παρόν – είναι κατά μία έννοια «κόκκινη γραμμή» λόγω ΝΑΤΟ, ο τούρκος πρόεδρος, δείχνει να βλέπει ως «πεδίο δόξης λαμπρό» το έδαφος της Κύπρου, για το επόμενο άμεσο βήμα του.

Δεδομένου άλλωστε ότι πρέπει να δημιουργήσει αντιπερισπασμό που θα προπαγανδίζει την αύξηση της ισχύος της Άγκυρας, ώστε να αντισταθμίσει την διαρκή επιδείνωση της οικονομίας που αυξάνει τη δυσαρέσκεια στους πολίτες.

Διαβάστε επίσης: «Πλάτες» Στόλτενμπεργκ στον Ερντογάν: Βλέπει «κάποιες ελληνοτουρκικές διαφορές»

Φιέστες…

Σε αυτό το πλαίσιο το ψευδοκράτος διαρρέει για δεύτερη φορά φέτος ότι στις 15 Νοεμβρίου, οπότε και είναι η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από τον Ραούφ Ντεκτάς, ο Ρετζέπ Ταγίπ ΕΡντογάν θα προσγειωθεί στα κατεχόμενα με αφορμή τα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Η παρουσία του άλλωστε στις φιέστες που θα στήσει το ψευδοκράτος υπο τον Ερσίν Τατάρ, αναμένεται να είναι αντίστοιχες της πρόθεσης του να δείξει ότι η χώρα μεγαλώνει και τα κατεχόμενα εξελίσσονται σταδιακά σε μία de facto «επαρχία» της Τουρκίας.

Το αν η είδηση θα επιβεβαιωθεί θα εξαρτηθεί από τη συγκυρία και τις προτεραιότητες που θα έχει ο τούρκος πρόεδρος, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία. Ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη επίσκεψη του στα κατεχόμενα είχε προαναγγελθεί και στην επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου. Και τελικά ματαιώθηκε λόγω της επίσκεψης Ερντογάν στην Τεχεράνη.

Μέχρι το Νοέμβριο

Στο διάστημα μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα έχει μεσολαβήσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα καθώς και η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, όπου αναμένεται να προσκληθεί η Τουρκία.

Ο Ερσίν Τατάρ ο οποίος επίσης θα μεταβεί στη Νέα…Πηγή: in.gr