Τουρκία: Γιατί δεν πρόκειται να αποκτήσει το γαλλο-ιταλικό αντιπυραυλικό σύστημα SAMP-T

Πολιτική


Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποκτήσει το γαλλο-ιταλικό αντιπυραυλικό σύστημα SAMP-T, σε αντίθεση με όσα δήλωσε ο πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την 6η Ιουλίου 2022, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Kacper Pempel/via Reuters), προκάλεσαν συζητήσεις για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην προμήθεια-συμπαραγωγή του Αντιαεροπορικού – Αντιπυραυλικού Συστήματος Μεγάλου Βεληνεκούς SAMP-T της γαλλο-ιταλικής Κοινοπραξίας Εurosam, γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης.

Ιστορικό της προμήθειας

Και συνεχίζει: Συγκεκριμένα, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι με τον γάλλο ομόλογό του μεταξύ των άλλων μίλησαν και για την έναρξη προγράμματος το οποίο θα περιλαμβάνει τη μέγιστη συνεργασία για την ανάπτυξη και προμήθεια του συστήματος.

Δείτε ακόμα – Αποκάλυψη ρωσικών ΜΜΕ: Τουρκία και Σουαδική Αραβία ζητούν να ενταχθούν στις BRICS

Το θέμα του τουρκικού ενδιαφέροντος για το σύστημα SAMP-T, ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια τον περασμένο Μάρτιο κατά τη διάρκεια της Συνόδου G-20, με δηλώσεις του τούρκου προέδρου ο οποίος μίλησε για σχετικές συνομιλίες με τον γάλλο ομόλογό του και τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Τέσσερα ήταν τα συστήματα που έλαβαν μέρος στον σχετικό διαγωνισμό τον Αύγουστο του 2013: το κινεζικό FD-2000, το αμερικανικό Patriot PAC-3, το γαλλο-ιταλικό SAMP-T και το ρωσικό S-300 PMU2.

Τότε, προκρίθηκε το κινεζικό σύστημα το οποίο μετά από συνεχείς διεργασίες και διαβουλεύσεις απορρίφθηκε από την Αγκυρα το επόμενο έτος μετά από τις αμερικανικές πιέσεις και παρά το γεγονός ότι η κινεζική πλευρά είχε υποσχεθεί και παράδοση τεχνογνωσίας, αφού στρατηγικός στόχος της Τουρκίας δεν αποτελεί η άμεση προμήθεια συστήματος αλλά η συμπαραγωγή και η μεταφορά τεχνολογίας.

Την περίοδο 2014-2015 άρχισαν οι συζητήσεις της τουρκικής πλευράς με τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία για το σύστημα SAMP-T υπό δύο όρους: τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις τουρκικές εταιρίες, και τη συμπαραγωγή.

Η Αγκυρα δεν συζητούσε καθόλου το θέμα της…Πηγή: in.gr