Τουρκία: Αλήθειες και μύθοι για τον πύραυλο Tayfun και τις απειλές Ερντογάν

Πολιτική


Η τελευταία επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε με αναφορά στον τουρκικό πύραυλο Tayfun, ο οποίος μπορεί, όπως ισχυρίστηκε ο τούρκος πρόεδρος, να πλήξει ακόμα και την Αθήνα…

Η ομοβροντία επιθέσεων κατά της Ελλάδας, με τελευταία αυτήν του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, υπό την… απειλή του πυραύλου Tayfun, έκρυψε επιμελώς ορισμένα σοβαρά ερωτήματα που υπάρχουν σχετικά με την επιτυχία της δοκιμής του, και τα οποία αναλύονται στο άρθρο του αντιστρατήγου ε.α. Λάζαρου Καμπουρίδη*.

Αναφορές των ΜΜΕ

Την 18η Οκτωβρίου τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η εταιρεία κατασκευής πυραυλικών συστημάτων «Roketsan» πραγματοποίησε επιτυχώς την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση (φωτογραφία, επάνω) του εγχώριου Βαλλιστικού Πυραύλου Μικρού Βεληνεκούς (SRBM), «Tayfun» (Tυφώνας), από το αεροδρόμιο Αρτβιν της Ριζούντας, πλήττοντας στόχο σε απόσταση 561 χιλιομέτρων ανοιχτά της Σινώπης, γράφει ο κ. Καμπουρίδης.

Δείτε ακόμα – Στόλτενμπεργκ: Πρωτοφανή εγκώμια και ευχαριστίες στην Τουρκία, «την πολύτιμη σύμμαχο του ΝΑΤΟ»

Και συνεχίζει: Οι λεπτομέρειες της εκτόξευσης αλλά και παρόμοιες μεθοδεύσεις του παρελθόντος, ειδικά σε προεκλογική περίοδο, προκαλούν ερωτηματικά για την αξιοπιστία της είδησης και αποκαλύπτουν τουρκική ενέργεια με χαρακτήρα ψυχολογικής επιχείρησης.

Ιστορικό του τουρκικού προγράμματος

Η Τουρκία υπέγραψε το 1997 με την κινεζική CPMIEC/SCAIC συμβόλαιο συνεργασίας για την παραγωγή πυραύλων στη βάση του κινεζικού πυραύλου WS-1.

Το έτος 1998 η συνεργασία επεκτάθηκε για την κατασκευή του Πυραυλικού Συστήματος Εδάφους – Εδάφους τύπου Β-611 με βεληνεκές που έφτανε τα 150 χιλιόμετρα, γνωστό ως «Yıldırım» (Κεραυνός).

Το έτος 2009 η τουρκική εταιρία Roketsan υπέγραψε συμφωνία με τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) για κατασκευή νέου Συστήματος με την ονομασία «Yıldırım-2».

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε κάτω από πλήρη μυστικότητα αυξάνοντας το βεληνεκές στα 280 χιλιόμετρα, το οποίο το 2017 δοκιμάστηκε εναντίον του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της παράδοσης στον τουρκικό Στρατό Ξηράς του γνωστού πλέον συστήματος «Bora».

Ο ουκρανικός παράγοντας

Για την επαύξηση του βεληνεκούς του συστήματος πέραν των 280 χιλιομέτρων, η Τουρκία…Πηγή: in.gr