Τζορτζ Τσούνης: Η Ελλάδα είναι ηγέτις, χτίζει γέφυρες

Πολιτική


«Η χώρα είναι περιφερειακή ηγέτιδα στην ενεργειακή μετάβαση», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο αμερικανός πρεσβευτής

Ελλάδα και Τουρκία είναι κρίσιμο να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά ήταν το μήνυμα Μπάιντεν στον Ερντογάν στη Μαδρίτη, όπως σημειώνει ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, ο Τσούνης υπογραμμίζει ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία ισχυροποιεί το ΝΑΤΟ, ενώ τονίζει ότι μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα είναι περιφερειακή ηγέτιδα στην ενεργειακή μετάβαση. Ο Τσούνης αναφέρεται στις ρίζες του και μιλάει για φιλότιμο…

Ενας άνθρωπος των επιχειρήσεων πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ποιοι οι στόχοι σας;

Είναι τιμή ζωής για εμένα να επιστρέφω στις ρίζες μου, στην Ελλάδα, για να υπηρετήσω την χώρα μου ως πρεσβευτής των ΗΠΑ. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη στιγμή, καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες ή σημαντικότερες.

Η ιστορική επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, επισφράγισε την ακλόνητη υποστήριξη που έχουν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα, στον Λευκό Οίκο, στο Κογκρέσο και στον αμερικανικό λαό. Το μήνυμα ήταν σαφές: οι ΗΠΑ και η Ελλάδα στέκονται ενωμένες.

Ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας, οι χώρες μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ανάμεσα στις δημοκρατικές αξίες, που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα, και τις φωνές της τυραννίας και της απολυταρχίας. Η συλλογική μας απάντηση σήμερα θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου μας αύριο.

Εχουμε καταφέρει ήδη πολλά αλλά υπάρχει περιθώριο να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας. Το κοινό μας έργο ενισχύει το ΝΑΤΟ. Κάνει την Ευρωπαϊκή Ενωση πιο ευημερούσα και πιο ασφαλή.

Δεσμεύομαι προσωπικά να επενδύσω στα θεμέλια αυτής της σχέσης, να ενισχύσω τους οικονομικούς μας δεσμούς, να εμβαθύνω τη συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μας και να εργαστούμε μαζί για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Εχετε πει ότι η Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από παράγοντας οικονομικής σταθερότητας. Υπάρχουν δυνατότητες για νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα; Είναι ένας ελκυστικός προορισμός για επενδυτές;

Είμαι ενθουσιασμένος από την έντονη ανάπτυξη που παρατηρούμε στις επενδύσεις των ΗΠΑ στην…Πηγή: in.gr