Τελειώνει ο χρόνος για τα μικρά οικόπεδα

Οικονομία


Λιγότερο από 3 μήνες έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες που διαθέτουν αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων για να εκδώσουν την απαραίτητη οικοδομική άδεια.

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που διαθέτουν αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων (δηλαδή οικόπεδα 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων σε εκτός σχεδίου περιοχές) κάθονται σε… ανάμενα κάρβουνα. Κι αυτό επειδή όσοι θέλουν να χτίσουν και να αξιοποιήσουν την περιουσία τους έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο από τρεις μήνες (για την ακρίβεια η προθεσμία λήγει στις 9 Δεκεμβρίου 2022) για να εκδώσουν την απαραίτητη οικοδομική άδεια. Ετσι, όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, αν δεν παραταθεί η προαναφερόμενη ημερομηνία, η αξία της περιουσίας όσων διαθέτουν αγροτεμάχια 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων κυριολεκτικά… εξαερώνεται.

Κι αυτό διότι αν δεν δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα αυτό, οι μικρές περιουσίες θα απαξιωθούν πλήρως, ενώ οι μεγάλες ιδιοκτησίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, μιας και όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν οικοδομική άδεια (έως το τέλος του χρόνου) θα αναγκαστούν να πουλήσουν την περιουσία τους «για να ένα κομμάτι ψωμί», για προσάρτηση στις μεγαλύτερες. Ετσι, οι μεγάλοι (ιδιοκτησιακά) θα γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι, και οι άλλοι δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους με κανέναν τρόπο.

Ηδη, η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή που έστειλε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά την κατάργηση της ρύθμισης με την οποία οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων χάνουν τη δυνατότητα δόμησης εάν δεν εκδώσουν οικοδομική άδεια έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022. Και στην περίπτωση που δεν καταργηθεί η ρύθμιση, από την ΠΟΜΙΔΑ ζητούν διετή παράταση της προθεσμίας.

Δεν έχει κλειδώσει η παράταση

Κατά τις ίδιες πηγές, την ανάγκη να δοθεί παράταση στην κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση αναγνωρίζουν και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο, όπως λένε, μέχρι στιγμής, δεν έχει κλειδώσει κάποια απόφαση για παράταση (ή όχι) της εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση δόμησης. Στο μεταξύ, όπως αναφέρει, μιλώντας στα « ΝΕΑ», ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης, στις περισσότερες…Πηγή: Source link