Τα 10+1 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε με τίποτα πριν πάτε για ύπνο

Υγεία


Ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός…

Ο κύκλος ύπνου εγρήγορσης είναι από τους πιο σημαντικούς βιολογικούς κύκλους στον άνθρωπο. Η κακή ποιότητα του ύπνου μπορεί να υποσκάψει σημαντικά το επίπεδο ενέργειας ενός οργανισμού, την υγεία του, την απόδοση στην εργασία και την ποιότητα της ζωής.

Οι πάσχοντες από κακή ποιότητα ύπνου ή αϋπνία ευρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο προσβολής από προβλήματα μνήμης, χρόνιο σύνδρομο κόπωσης, μυϊκά άλγη, ψυχολογικά προβλήματα,  εξασθένηση ανοσοποιητικού συστήματος, διαταραχές αρτηριακής πίεσης, βουλιμία, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, προβλήματα σακχάρου, διαβήτη, καρδιακά προβλήματα.

Η έκκριση της χημικής ουσίας μελατονίνης που συντονίζεται με το φως, η λειτουργία του  νευρωνικού βηματοδότη του ύπνου, νευροβιολογικές οδοί που ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του κύκλου ύπνου εγρήγορσης είναι σύνθετα και εξαιρετικά ευαίσθητα συστήματα σε μία ποικιλία από παράγοντες.

Μια σειρά από τροποποιήσιμους παράγοντες κινδυνεύουν να διαταράξουν την ισορροπία των εύθραυστων βιολογικών συστημάτων που εμπλέκονται στην ομαλή επέλευση και διατήρηση του ύπνου και να πυροδοτήσουν ποικίλες διαταραχές ύπνου σε ευαίσθητους ασθενείς.

Ιδιαίτερα εάν πάσχετε από διαταραχές ύπνου, όπως αναφέρει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη, θα πρέπει να αποφύγετε κάποιες συνήθειες που μέχρι σήμερα είχατε.

Δείτε αναλυτικά:

  • Πείτε όχι στα πλούσια λιπαρά γεύματα. Τα λιπαρά γεύματα δυσχεραίνουν την λειτουργία της πέψης και κινδυνεύουν να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία του προκαλώντας γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσπεψία. Προτιμήστε το βράδυ το γεύμα να βασίζεται σε πλήρη δημητριακά (π.χ. νιφάδες βρώμης, κριθής, σίτου ολικής άλεσης), και γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι υδατάνθρακες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στο «ελαφρύ» δείπνο θα σας προμηθεύσουν με  L-τρυπτοφάνη που χρησιμοποιείται για τη σύνθεση της σεροτονίνης που θα σας δώσει φυσική ευεξία και ηρεμία, καθώς και μελατονίνη. Εφόσον δεν έχετε δυσανεξία στο γάλα πιείτε λίγο χλιαρό γάλα με μέλι.
  • Πείτε όχι σε ποτά που περιέχουν καφεΐνη. Εάν σας αρέσει ο πλούσιος σε καφεΐνη καφές, πιείτε καφέ μόλις ξυπνήσετε το πρωί αλλά αποφύγετέ τον μετά το απόγευμα. Προτιμήστε ροφήματα χωρίς πράσινο τσάι, cola…Πηγή: in.gr