Ταμείο Ανάκαμψης: Αγώνας δρόμου μέχρι το τέλος της χρονιάς

Οικονομία


Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης

«Μάχη» με τον χρόνο πρέπει να δώσουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να υλοποιηθεί το φετινό σχέδιο απορρόφησης πόρων από τα Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως ανέφερε πρόσφατα η Eurobank, για να διεκδικήσει Ελλάδα τις δύο δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που προβλέπονται για το 2022, συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ, απαιτείται η εκπλήρωση 65 «οροσήμων».

Συνεπώς, η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει». Μέχρι στιγμής η χώρα έχει ολοκληρώσει 15 ορόσημα για να εισπράξει την πρώτη δόση τον περασμένο μήνα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Τα επόμενα βήματα θα γίνονται όλο και δυσκολότερα και για φέτος ο πήχυς των απαιτήσεων ανεβαίνει κυρίως το δεύτερο εξάμηνο, όπως προκύπτει από την ανάλυση της Eurobank.

Η δεύτερη δόση

Για τη δεύτερη δόση, ύψους 1,72 δισ. ευρώ (αφορά μόνο επιδοτήσεις), πρέπει να ολοκληρωθούν 25 ορόσημα έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου. Κάποια από τα ορόσημα αυτά, σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank, έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται ή και τείνουν να ολοκληρωθούν πριν από τη λήξη της προθεσμίας, όπως η μεταρρύθμιση για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω συστήματος κουπονιών (voucher), το στρατηγικό σχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση, ο καθορισμός των προδιαγραφών για τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών και των POS με την ΑΑΔΕ, η παροχή φορολογικών και οικονομικών κινήτρων για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο οικονομικός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα και η δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων.

Η τρίτη δόση ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,72 δισ. ευρώ αφορά επιδοτήσεις και 1,84 δισ. ευρώ δάνεια, συνδέεται με την επίτευξη επιπλέον 40 «οροσήμων» έως το τέλος του τετάρτου τριμήνου 2022.

Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει έως το τέλος του 2022 και τις 22 εκκρεμότητες της ενισχυμένης εποπτείας, ώστε να εισπράξει τα 748 εκατ. ευρώ από την επιστροφή κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών που εκκρεμούν από το 2019.

Οι μεταρρυθμίσεις μέχρι τέλος του χρόνου

Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους συνοψίζονται…Πηγή: Source link