Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι θα απαλλαγούν – Οι προϋποθέσεις

Οικονομία


Ο επαγγελματίας θα διαπιστώσει ότι το τέλος επιτηδεύματος θα έχει σβήσει από το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλει το 2023

Τη δυνατότητα να γλιτώσουν από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος του 2022 αλλά και των επόμενων ετών έχουν περίπου 900.000 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Οι προϋποθέσεις

Συγκεκριμένα, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος παρέχεται σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Τα ακαθάριστα έσοδά τους να μην υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Να αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.

Η απαλλαγή από το τέλος αφορά το έτος που συντελείται η αύξηση της απασχόλησης.

  • Διαβάστε επίσης: Εφορία: Κάνουν ταμείο για δύο ακόμα φοροανάσες

Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που ένας επαγγελματίας ο οποίος σήμερα δεν απασχολεί κανέναν εργαζόμενο αποφασίσει και προχωρήσει την 1η Οκτωβρίου 2022 στην πρόσληψη ενός εργαζομένου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 τότε για τη χρήση του 2022 ο επαγγελματίας θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.

Ο επαγγελματίας θα διαπιστώσει ότι το τέλος επιτηδεύματος, ένα μέτρο που επιβλήθηκε τα χρόνια του μνημονίου, θα έχει σβήσει από το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλει το 2023.

Το τέλος επιτηδεύματος

Τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που ισχύουν σήμερα  ανέρχονται σε:

  • 650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

Ποιοι απαλλάσσονται

Σημειώνεται ότι σήμερα χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις…Πηγή: Source link