Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Πλαφόν σε τιμές και μείωση κατανάλωσης ρεύματος στο τραπέζι

Οικονομία


Τα έκτακτα μέτρα για τη μείωση των τιμών ενέργειας που προτείνονται από την προεδρία της Τσεχίας συζητούν οι 27 στην έκτακτη σύνοδο της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου

Εννέα μέτρα, που θα έχουν προσωρινή διάρκεια, για τον περιορισμό των υψηλών τιμών της ενέργειας συζητούν οι 27 υπουργοί Ενέργειας στην έκτακτη σύνοδο της ερχόμενης Παρασκευής.

Πρόκειται για εναλλακτικές προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται σε σχέδιο κειμένου της τσεχικής προεδρίας, η οποία και καλεί τους αρμόδιους αξιωματούχους να τοποθετηθούν επ’ αυτών ή και να παρουσιάσουν άλλες λύσεις.

Το κείμενο περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ενιαία αγορά και τονίζοντας την ανάγκη πανευρωπαϊκής απάντησης προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

  • Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ έχει τρόπους να μάθει να ζει με λιγότερο φυσικό αέριο

Ο χειμώνας έρχεται…

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο η πλήρης και επ’αόριστον διακοπή του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία έχει προκαλέσει τη μεγάλη αύξηση και μεταβλητότητα των τιμών ενέργειας και ιδίως του φυσικού αερίου. «Το αποτέλεσμα είναι η πυροδότηση του πληθωρισμού με επιπτώσεις σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στους ευάλωτους καταναλωτές, ενώ αυξητικές είναι και οι πιέσεις στα μεσαία νοικοκυριά». Επιπλέον περιγράφονται οι συνθήκες μειωμένης ηλεκτροπαραγωγής που προκλήθηκαν από τη θέση εκτός λειτουργίας πυρηνικών εργοστασίων, τη χαμηλή διαθεσιμότητα των υδροηλεκτρικών σταθμών και τον περιορισμό των δυνατοτήτων μεταφοράς άνθρακα από τον Ρίνο και άλλα ποτάμια εξαιτίας της χαμηλής στάθμης νερού. Έτσι στην ηλεκτροπαραγωγή κυριάρχησε το ακριβό φυσικό αέριο: «Είναι φανερό ότι ο χειμώνας θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητα της ενιαίας αγοράς ενέργειας», τονίζεται χαρακτηριστικά από την τσεχική προεδρία.

Στο σχέδιο κειμένου τονίζονται επίσης τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, εξαιτίας των υψηλών τιμών.

Τα προτεινόμενα μέτρα

Η τσέχικη προεδρία καλεί τα κράτη – μέλη να συζητήσουν και να αποφασίσουν στη λήψη των ακολουθων εννέα μέτρων.

· Αποσύνδεση ή περιορισμό των επιπτώσεων των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

1. Προσωρινό πλαφόν στην…Πηγή: Source link