ΣΦΕΕ – ΙΟΒΕ: Διπλασιάστηκε η παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα από το 2010

Υγεία


Έρευνα του ΙΟΒΕ για τον ΣΦΕΕ για την φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα και τη συμβολή του κλάδου φαρμάκου της φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική οικονομία

Με ρυθμό της τάξης του 3,5% αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη κάθε χρόνο καθώς ο πληθυσμός γερνάει και τα χρόνια νοσήματα γίνονται ολοένα και συχνότερα. Οι δαπάνες υγείας συνολικά φτάνουν τα 15,7 δισ. ευρώ, με τις δημόσιες δαπάνες γύρω στα 9,7 δισ. ευρώ με μια μικρή αύξηση το 2020 για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα η αύξηση έφτασε το 11% λόγω ταυτόχρονης μείωσης του ΑΕΠ, το οποίο αν είχε κρατηθεί στα ίδια επίπεδα παρά την πανδημία,  η αύξηση θα έφτανε το 8%.

Στη χώρα μας οι ιδιωτικές πληρωμές είναι από τις υψηλότερες διεθνώς και κυρίως πρόκειται για απευθείας πληρωμές, οι οποίες  αποτελούν το 8% του οικογενειακού εισοδήματος, με το ένα τρίτο να αφορά νοσοκομειακές δαπάνες και το άλλο τρίτο, φάρμακα.

Η πανδημία προκάλεσε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης στην Ελλάδα κατά έξι μήνες περίπου, από τα σχεδόν 82 έτη που είχε φτάσει ως το 2019, παρότι κάθε δεκαετία κερδίζουμε περίπου 1,5-2 χρόνια αύξηση στο προσδόκιμο ζωής, εξαιτίας της εξέλιξης της επιστήμης.

Με τα δεδομένα αυτά το 2060 ένας στους τρεις στην Ελλάδα θα είναι πάνω από 65 ετών.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με αφορμή την έκδοση «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021».

Στη σχετική συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου επεσήμανε την αυξανόμενη φαρμακευτική δαπάνη συνολικά, όταν η δημόσια συμμετοχή παραμένει σταθερά στα 2 δισ. ευρώ περίπου, γεγονός που επιβαρύνει υπέρογκα την φαρμακοβιομηχανία με υποχρεωτικές επιστροφές. Έτσι, υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις για την καταγραφή των δεδομένων περίθαλψης, ώστε ο κατάλληλος ασθενής να παίρνει πάντα το κατάλληλο φάρμακο, ενώ θα πρέπει επίσης να ληφθεί μέριμνα για τους ανασφάλιστους, ώστε η κοινωνική πρόνοια να προβλέψει τα απαραίτητα κονδύλια γι’ αυτούς.

Υποχρεωτικές επιστροφές

Τόνισε πως τα φοροεισπρακτικά μέτρα έχουν ενταθεί σε μια προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να «ωραιοποιήσει» το clawback εισάγοντας καινούριες υποχρεωτικές επιστροφές…Πηγή: in.gr