ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκλογές και ο βραχνάς των δημοσκοπήσεων

Πολιτική


Υστερα από τρία χρόνια παραμονής στην αξιωματική αντιπολίτευση, το σχέδιο της Κουμουνδούρου δεν είναι ακόμη πειστικό για την κοινωνία, όπως έδειξαν και τα τελευταία γκάλοπ n Παραμένει σε ισχύ ο εκλογικός συναγερμός

Δύο είναι τα σημεία που απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την πυκνή πολιτική εβδομάδα: το πώς αποκωδικοποιεί την ακύρωση του σεναρίου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από τον Πρωθυπουργό αλλά και τι σχέδιο θα εξελίξει ώστε να περάσει μπροστά στις δημοσκοπήσεις πείθοντας τον κόσμο με ένα νέο θετικό σχέδιο.

Για το πρώτο, δεν αποκλείουν, παρά τις διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη Βουλή και στον Σκάι, πως στο τραπέζι του παραμένει το σενάριο του αιφνιδιασμού. Εξού και δεν αναστέλλεται η πολιτική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ που κλιμακώνεται στα εξής σημεία: συνεχείς εκδηλώσεις υποδοχής νέων μελών σε όλη την Ελλάδα και σε μια προσπάθεια να ενταχθούν όλοι αυτοί στον πολιτικό σχεδιασμό της Κουμουνδούρου. Περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα όπως αυτό το Σαββατοκύριακο σε Ικαρία και Σάμο αλλά και συγκεντρώσεις σε μαζικές και συνάμα λαϊκές περιοχές όπως στο Περιστέρι. Και μια νέα οξυμμένη ρητορική που θα εστιαστεί τώρα στο νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

Παράλληλα η επιτροπή ψηφοδελτίων (εδώ εξέχουσα θέση έχει ο τέως υπουργός Μιχάλης Καλογήρου) συνεχίζει τις επαφές για τις λίστες και τα πρόσωπα αλλά και κεντρικά μαζεύονται ονόματα ανά Περιφέρεια με προθεσμία χρονική – για το μεγάλο μέρος τους – έως τις 11 Ιουλίου. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση και οι διαρροές για πρόωρη ή μη κάλπη δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «παράγοντας αστάθειας για τη χώρα». Δεδομένου δε που, όπως τονίζουν, οι πολιτικές του «δυναμιτίζουν» την κοινωνική συνοχή.

Το «αγκάθι»

Και εδώ βρίσκεται το κλειδί της δυσκολίας για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το σχέδιό του δεν είναι ακόμη πειστικό για την κοινωνία, όπως έδειξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σε ορισμένες μετρήσεις εξ αυτών – π.χ. στην ALCO -, μπορεί η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία να μειώθηκε, όμως υπάρχουν δείκτες και νούμερα που μόνο αισιοδοξία δεν φέρνουν στην Κουμουνδούρου. Στο ερώτημα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα ήταν τα πράγματα, το 41% θεωρεί χειρότερα, το 30% τα ίδια, το 20% καλύτερα, το 9% απάντησαν πως δεν ξέρουν ή δεν απαντούν. Δεν περνά απαρατήρητο,…Πηγή: in.gr