ΣΥΡΙΖΑ: «Βραχυκύκλωμα» από τη δημοσκοπική στασιμότητα

Πολιτική


Η ανθεκτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να εισπράξει πολιτικά κέρδη από τις κυβερνητικές απώλειες, εντείνουν την αμηχανία στην Κουμουνδούρου.

Πρόθεση ψήφου. Δημοφιλία και καταλληλότητα αρχηγών. Εκλογική επίδοση. Οι τελευταίες τέσσερις μετρήσεις (Metron Analysis, Interview, Marc, GPO) μετά την υπόθεση των υποκλοπών καταγράφουν περιορισμένη φθορά της κυβέρνησης, αλλά οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν δείχνουν να μεταβάλλονται προς όφελος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα παραπάνω δεδομένα σκανάρονται ενδελεχώς από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μάλιστα ενόψει της φετινής ΔΕΘ αλλά και των νέων περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα – σήμερα επισκέπτεται τη Βέροια. Το ακόμη πιο αξιοπρόσεκτο είναι πως σε όλες τις μετρήσεις η δημοφιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται να περνά πίσω από του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ έχει ενδιαφέρον πως και οι πολίτες δεν ιεραρχούν τις παρακολουθήσεις ως το μείζον θέμα ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Η Μetron Analysis για παράδειγμα δείχνει τη ΝΔ να καταγράφει απώλεια 1,3 μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο που δεν είχαμε τις παρακολουθήσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στάσιμος. Η Interview πάλι, λέει πως η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 8,2 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ενώ και στην ερώτηση περί «πρωθυπουργικής καταλληλότητας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με ποσοστό 45%, πέφτοντας μία μονάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει ποσοστό της τάξης του 25%, πέφτοντας τρεις μονάδες.

Η Marc από την πλευρά της καταγράφει μια διαφορά στην πρόθεση ψήφου της τάξης του 8,5% ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εδώ μόνον το 16% δείχνει να ενδιαφέρεται για τις παρακολουθήσεις. Τέλος, για την GPO η ΝΔ καταγράφει απώλειες του 1,7% σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση τον περασμένο Ιούλιο. Εδώ δεν είναι μεγάλα τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ (0,9%). Και το 68,6% των ερωτηθέντων θεωρεί το ζήτημα των υποκλοπών ως ιδιαίτερα σημαντικό για την πολιτική ζωή παρ’ όλα αυτά – σημειώνεται – πως δεν είναι το θέμα που θα κρίνει την ψήφο τους.

Νέα τακτική

Η ανθεκτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης μεταβάλει εκ των πραγμάτων και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Τα παραπάνω καμπανάκια – και ειδικά όταν η υπόθεση των παρακολουθήσεων συνεχίζεται – χτυπάνε ενώ χθες μια συνολική νέα τακτική για τις εξελίξεις χάραξε…Πηγή: in.gr