Συντάξεις: Πότε κλείνουν οι εκκρεμείς υποθέσεις για επικουρικές και εφάπαξ

Οικονομία


Αυξάνεται ο αριθμός των εισηγητών που ασχολούνται με τη διεκπεραίωση των φακέλων n Στη μάχη και οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι

Το επτάμηνο Σεπτεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023 σχεδιάζει ο ΕΦΚΑ να «καθαρίσει» με τη διαδικασία fast track το στοκ των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ. Υπολογίζεται ότι περίπου 300 εισηγητές θα ασχολούνται αποκλειστικά με την έκδοση επικουρικών συντάξεων έναντι 100 που είναι σήμερα.

Για την ταχύτερη έκδοση των επικουρικών συντάξεων στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας είναι και η θεσμοθέτηση της δυνατότητας έκδοσής τους από τους πιστοποιημένους λογιστές φοροτεχνικούς και δικηγόρους, οι οποίοι ήδη απασχολούνται με την έκδοση κύριων συντάξεων.

Ο e-ΕΦΚΑ για την ταχύτερη απονομή συντάξεων και εφάπαξ προχωράει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του (https://www.efka.gov.gr) στην παράλληλη έκδοση της κύριας σύνταξης μαζί με την επικουρική και το εφάπαξ.

  • Διαβάστε επίσης: Αναδρομικά: Πώς θα πληρωθούν – Το κυβερνητικό σχέδιο

Ο σχεδιασμός αφορά την εκκαθάριση περισσότερων από 126.700 εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής σύνταξης έως το τέλος Μαρτίου 2023 και 13.724 εφάπαξ έως το τέλος του έτους. Τονίζεται ότι οι αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης γίνονται πλέον μόνο ψηφιακά, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, βάσει της πρόσφατης νομοθετικής παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας, η διαδικασία fast track έκδοσης συντάξεων ισχύει και για τις επικουρικές συντάξεις. Η πλειονότητα των δικαιολογητικών θα αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο πολιτών και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα. Ετσι, ένας ασφαλισμένος θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα για κύρια σύνταξη και την ίδια ημέρα να υποβάλλει και αίτημα για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

Οσον αφορά τα εφάπαξ, ο ΕΦΚΑ έχει προγραμματίσει την καταβολή του συνόλου των εφάπαξ έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου φέτος, εκκρεμούσαν 13.724 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 5.747 ήταν ληξιπρόθεσμες με το συνολικό εκτιμώμενο ποσό να ανέρχεται σε περίπου 208 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών οι 6.441 αιτήσεις (2.913 ληξιπρόθεσμες) αφορούσαν τον ιδιωτικό τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους και οι 7.286 τον δημόσιο τομέα (2.834…Πηγή: Source link