Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις για 2.614.000 συνταξιούχους

Οικονομία


Πότε θα δουν τα παραπάνω χρήματα – Παραδείγματα

Με μία τριπλή (πρώτη) καταβολή που θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα (γύρω στις 20/12) με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου και με μία οριζόντια αύξηση 7% στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, θα υποδεχτούν το νέο έτος οι δικαιούχοι.

Η οριζόντια αύξηση αφορά και τους νέους συνταξιούχους από το 2023. Επιπλέον, η αύξηση της εθνικής σύνταξης θα συμπαρασύρει μια σειρά από μεγέθη τα οποία είναι δεμένα με την εθνική σύνταξη, όπως το πλαφόν των κύριων συντάξεων, τα κατώτατα όρια των συντάξεων λόγω θανάτου, αλλά και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, όλα αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω.

  • Διαβάστε επίσης: Διπλές αυξήσεις σε 1,3 εκατ. συνταξιούχους – Αναλυτικά παραδείγματα

Τον Δεκέμβριο

Πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί:

• Η έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ (σε περίπου 1 εκατ. δικαιούχους με μηνιαίες συντάξεις έως 800 ευρώ).
• Με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2023, που θα πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα (από 20/12), άλλο 1 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν κέρδος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
• Η τέταρτη ετήσια αύξηση που προβλέπεται από τον ν. Βρούτση θα πραγματοποιηθεί με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου περί τις 20/12.

Πρώτο τρίμηνο 2023

Θα ακολουθήσει το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους η οριζόντια αύξηση του 7%. Τονίζεται ότι τόσο η εθνική όσο και η ανταποδοτική σύνταξη αυξάνονται.

Η αύξηση έως 7% θα γίνει προσπάθεια να πιστωθεί τέλος Μαρτίου 2023, με τη σύνταξη του Απριλίου, καθώς το ύψος του πληθωρισμού και το ΑΕΠ βάσει των οποίων υπολογίζεται η αύξηση οριστικοποιούνται το 2023. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός θα γίνει γνωστός τον Ιανουάριο και το ΑΕΠ τον Μάρτιο. Πάντως η αύξηση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2023.

Παράδειγμα

Έστω ότι ο συντελεστής αύξησης για το 2023 είναι 7%, τότε η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 411 ευρώ το 2023 από 384 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό θα είναι το ποσό που θα λαμβάνει ο ήδη συνταξιούχος. Αλλά και κάθε νέα σύνταξη θα εκδίδεται με αυτό το ποσό.

Η διαδικασία αυτή είναι διαρκής: Εάν υποθέσουμε ότι το 2023, ο μέσος όρος ΑΕΠ και πληθωρισμού θα είναι 5%, τότε από το 2024 και εφεξής η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 432 ευρώ και ούτω καθεξής. Αντιστοίχως με τον ίδιο τρόπο αυξάνεται και το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης.

Νέοι…Πηγή: Source link