Συντάξεις: Έρχεται «ξεπάγωμα», «τελειώνουν» οι εκκρεμείς, έρχονται νέα επαγγελματικά ταμεία

Οικονομία


Οι προτεραιότητες για το επόμενο εξάμηνο

Την επιστροφή και των συντάξεων σε τροχιά ανόδου σηματοδοτεί το 2023, καθώς η βελτίωση των αμοιβών αναμένεται να αποτελέσει το βασικό «αντίδοτο» στην κλιμακούμενη έξαρση της ακρίβειας.

Μετά τους μισθούς, που το επόμενο έτος να επανέλθουν – τουλάχιστον για τα κατώτατα όρια – στα επίπεδα προς της περιόδου της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, αυξήσεις προβλέπεται να δοθούν και στις συντάξεις κλείνοντας ένα «κύκλο συρρίκνωσης» τουλάχιστον δεκατριών ετών.

Έτσι για το 2023, «ξεπαγώσουν» οι συντάξεις με την «πρώτη – μετά από πολλά χρόνια – αύξηση» των συντάξεων.

Η αύξηση των συντάξεων από την 1.1.2023 θα φορά τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, ενώ και θα υπολογισθεί στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης. Ο νόμος προβλέπει «αύξηση στο συνολικό ποσό της σύνταξης», και όχι στο μέρος της αναλογικής ή της εθνικής σύνταξης, όπως αναφέρουν ορισμένοι.

Σύμφωνα με το νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) από 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης ίσες με το 50% της μεταβολή του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).

Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5% (2% +3%). Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Ο κ. Χατζηδάκης

«Τα νέα μέτρα στήριξης το 20223, που θα αφορούν τους συνταξιούχους, περιλαμβάνουν  την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και την αύξηση των συντάξεων σύμφωνα με τις προβλέψεις της υφιστάμενης νομοθεσίας», τόνισε ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας  στο ετήσιο συνέδριο Labor and Insurance Conference του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων θα δικαιούνται την αύξηση. Ωστόσο κάποιοι συνταξιούχοι – όχι λίγοι – δεν θα δουν την…Πηγή: Source link