Συγκλονίζει Ρωσίδα δημοσιογράφος που συνελήφθη για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» -Την βασάνιζαν σε ψυχιατρική κλινική

Κόσμος


Στο πλαίσιο της ανάκρισης, αποφασίσθηκε ότι η Πoνομαρένκο έπρεπε να υποβληθεί σε ψυχιατρικές εξετάσεις σε τοπικό ψυχιατρικό νοσοκομείο, όμως οι εξετάσεις έπρεπε να περιλαμβάνουν μόνο παρακολούθηση και όχι τη χορήγηση φαρμάκων.

Η δημοσιογράφος Μαρία Πoνομαρένκο από την πόλη Μπαρναούλ, που είχε συλληφθεί για διάδοση «ψευδών ειδήσεων κατά του ρωσικού στρατού», δήλωσε ότι την εξανάγκασαν σε θεραπεία σε ψυχιατρική κλινική, όπου μεταφέρθηκε για να υποβληθεί σε εξετάσεις. Σύμφωνα με την Πoνομαρένκο στην κλινική της έκαναν ενέσεις με άγνωστα σκευάσματα ως τιμωρία, μεταδίδει ο ιστότοπος Tayga.info

Η Πoνομαρένκο η οποία είναι ακτιβίστρια και συνεργάζεται με τον ιστότοπο RusNews, είχε συλληφθεί στις 27 Απριλίου, με την κατηγορία ότι διέδιδε ψευδείς ειδήσεις για τον ρωσικό στρατό. Αφορμή για να της ασκηθεί ποινική δίωξη υπήρξε ανάρτηση της στο Telegram για τους βομβαρδισμούς του δραματικού θεάτρου της Μαριούπολης, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο περισσότεροι από χίλιοι άμαχοι μεταξύ των οποίων και παιδιά. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνείται ότι βομβάρδισε το θέατρο.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης, αποφασίσθηκε ότι η Πoνομαρένκο έπρεπε να υποβληθεί σε ψυχιατρικές εξετάσεις σε τοπικό ψυχιατρικό νοσοκομείο, όμως οι εξετάσεις έπρεπε να περιλαμβάνουν μόνο παρακολούθηση και όχι τη χορήγηση φαρμάκων. Η Πoνομαρένκο ισχυρίζεται ότι της χορηγήθηκε ένεση με άγνωστα φάρμακα επειδή ζήτησε τα προσωπικά της αντικείμενα και τα είδη προσωπικής υγιεινής και επειδή απαίτησε να επικοινωνήσει με δικηγόρο. «Τρεις άντρες της υπηρεσίας ασφαλείας μου κρατούσαν τα χέρια και τα πόδια, με καθήλωσαν στο κρεβάτι και μια νοσοκόμα μου έκανε την ένεση», ανέφερε η δημοσιογράφος.

Στη Μαρία Πoνομαρένκο ως ακτιβίστρια στο Μπαρναούλ, της είχε επιβληθεί πρόστιμο επειδή έκανε μόνη της πικετοφορία διαμαρτυρόμενη για τις αλλαγές στο σύνταγμα. Σε μια από τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου για διοικητικές παραβάσεις, προσήλθε με μια μάσκα που έγραφε «Να παραιτηθεί ο Πούτιν». Για την ενέργεια της αυτή της επιβλήθη πρόστιμο. Η Πoνομαρένκο συμμετείχε σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Μπαρναούλ και το Νοβοσιμπίρσκ ως δημοσιογράφος του RusNews. Βάσει του νόμου περί διάδοσης «ψευδών ειδήσεων» μπορεί να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως 10 έτη. Με απόφαση του δικαστηρίου έχει προφυλακισθεί και θα παραμείνει προφυλακιστέα τουλάχιστον έως τις 28 Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Skai News