Στόλτενμπεργκ: Πρωτοφανή εγκώμια και ευχαριστίες στην Τουρκία, «την πολύτιμη σύμμαχο του ΝΑΤΟ»

Πολιτική


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επαίνεσε την «πολύτιμη σύμμαχο» Τουρκία, την οποία ευχαρίστησε διότι με την υποστήριξή της στην Ουκρανία, εκτός των άλλων, μείωσε «μερικές από τις επιπτώσεις του βάναυσου πολέμου».

Η υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία μείωσε «μερικές από τις επιπτώσεις του βάναυσου πολέμου», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ χθες Πέμπτη, επαινώντας τις προσπάθειες της Αγκυρας γι’ ανταλλαγή αιχμαλώτων και τη συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Να ευχαριστήσω»

«Θέλω να ευχαριστήσω την Τουρκία για όλη την υποστήριξή της στην Ουκρανία. Τα υπερσύγχρονα drones και τα πλοία που κατασκευάστηκαν εδώ στην Τουρκία συμβάλλουν στην υποστήριξη του δικαιώματος της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Κωνσταντινούπολη.

Δείτε ακόμα – Τουρκία: «Πρόβες» ατυχήματος, απειλές και προτάσεις «διαλόγου» με τον πληθωρισμό να απειλεί τον Ερντογάν

«Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και συμβάλλει σημαντικά στην κοινή μας ασφάλεια. Παίζετε σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής μας στο Ιράκ», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Χαιρέτισε, επίσης, την Τουρκία και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για τις διαπραγματεύσεις για την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, απαλύνοντας την παγκόσμια επισιτιστική κρίση», και επισήμανε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά καταδεικνύει τον «σημαντικό ρόλο» που παίζει η Τουρκία στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Εξαιρετικά σημαντική»

Οι «διπλωματικές προσπάθειες της Αγκυρας υποστηρίζουν και επιτρέπουν» τη συμφωνία για τα σιτηρά, είπε, και η ανταλλαγή αιχμαλώτων ήταν «εξαιρετικά σημαντική» για τη μείωση «ορισμένων επιπτώσεων του βάναυσου πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία».

Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας πρέπει ν’ ανανεωθεί σε 20 ημέρες και επιβεβαίωσε τις συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί απρόσκοπτα.

Τονίζοντας ότι είναι «πολύ…Πηγή: in.gr