Στόλτενμπεργκ: Ίσες αποστάσεις στα ελληνοτουρκικά – «Διαφωνίες μεταξύ χωρών» οι τουρκικές προκλήσεις

Πολιτική


«Στο παρελθόν υπήρξαν ατυχήματα με ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις (…) Δεν πρέπει να επαναληφθούν», λέει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ίσες αποστάσεις στα ελληνοτουρκικά, κρατά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αποφεύγοντας να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις, και καλώντας τις δύο πλευρές «να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης».

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Στόλτενμπεργκ, υποβαθμίζει τις προκλήσεις της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς τες «διαφωνίες μεταξύ χωρών» και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στο παρελθόν υπήρξαν ατυχήματα με ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στη μείωση του κινδύνου τέτοιων ατυχημάτων στο μέλλον. Είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων καταστάσεων».

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι υπό τις δύσκολες σημερινές περιστάσεις σύμμαχοι δεν πρέπει να προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις ή ενέργειες.

  • Διαβάστε επίσης: Εκτός ελέγχου η Τουρκία: Ο κίνδυνος προβοκάτσιας και η απάντηση της Αθήνας

Κατά τα άλλα, ο κ. Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζει τον ιδιαίτερα θετικό ρόλο της Ελλάδας υπό τις σημερινές συνθήκες κρίσης στην Ουκρανία και στην Ευρώπη, τη χαρακτηρίζει «πυλώνα σταθερότητας» και «αξιόπιστο σύμμαχο» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα σημειώνει ότι είναι απαραίτητη η εύρεση λύσης για την άμεση εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με εξεύρεση κατάλληλων απαντήσεων στις «σοβαρές ανησυχίες» της Τουρκίας περί τρομοκρατίας.

Αναγγέλλει δε, πως το ΝΑΤΟ, μέσω του νέου Στρατηγικού Δόγματος, θα επιδιώξει να ενισχύσει την ενότητά του και να βρει λύσεις στα πολλαπλά σύνθετα προβλήματα και στις προκλήσεις της νέας εποχής ασφαλείας.

«Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα»

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του ΓΓ του ΝΑΤΟ στη Μαρία Αρώνη για το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Τα τελευταία δύο χρόνια, με ραγδαία κορύφωση από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και οι στρατιωτικές της υποδομές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο της Συμμαχίας όσο και των ΗΠΑ. Πώς αντιλαμβάνεστε, κύριε Γενικέ…Πηγή: in.gr