Στο 50% η θνησιμότητα από καρκίνο πνεύμονα σε προχωρημένα στάδια

Υγεία


Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα ξεκινά στην Ευρώπη με στόχο την έγκαιρη διάγνωση, την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση και την μείωση της θνησιμότητας

Δεν χρειάζεται κανείς να καπνίζει ή να είναι παθητικός καπνιστής για να εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα – όποιος έχει πνεύμονες μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα. Όμως, ο κόσμος συχνά δεν εξετάζεται, επειδή δεν γνωρίζει ότι διατρέχει κίνδυνο.

Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται το ποσοστό θνησιμότητας πάνω από 50% όταν ο καρκίνος του πνεύμονα ανακαλύπτεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν υπάρχει μικρότερη πιθανότητα επιβίωσης. Πρόκειται για τον πιο θανατηφόρο καρκίνο στην Ευρώπη.

Με το δεδομένο αυτό, ο οργανισμός Lung Cancer Europe (LuCE) των ευρωπαίων ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, σε συνεργασία με την FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα και 19 οργανισμούς-μέλη, πραγματοποιούν εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα με αφορμή τον μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα, τον Νοέμβριο.

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να υποβληθούν σε έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα, εάν έχουν συμπτώματα ή εμφανίζουν παράγοντες κινδύνου της νόσου. Όμως πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα.

«Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε για τα συμπτώματα και τους κινδύνους του καρκίνου του πνεύμονα, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να εξετάζονται νωρίτερα για καρκίνο του πνεύμονα», ανέφερε η Πρόεδρος του Lung Cancer Europe (LuCE) Anne-Marie Baird.

Όποιος έχει πνεύμονες

«Να θυμάσαι πως όποιος έχει πνεύμονες, μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα.  Όσο νωρίτερα εντοπιστεί η ασθένεια, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Μην αναβάλλεις τη διάγνωση!», επισημαίνουν οι φορείς που οργανώνουν την εκστρατεία ενημέρωσης, σημειώνοντας πως η εκστρατεία Get Diagnosed 2022 βασίζεται στην εκστρατεία Get Checked 2021, εστιάζοντας στη διαδικασία και στα βήματα για τη διάγνωση.

Η ιστοσελίδα getchecked.eu παρέχει σημαντική ενημέρωση στους Ευρωπαίους πολίτες σε 17 γλώσσες—Κροατικά, Δανέζικα, Ολλανδικά, Αγγλικά, Φινλανδικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ουγγρικά, Ιταλικά, Νορβηγικά, Πολωνέζικα, Πορτογαλικά, Ρουμανικά, Ισπανικά, Σουηδικά και…Πηγή: in.gr