Στουρνάρας στο Bloomberg: Το νέο εργαλείο στήριξης μπορεί να μείνει στο ράφι

Οικονομία


Κι αυτό είναι το «καλό σενάριο» σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα

Το νέο εργαλείο που προωθείται, προκειμένου να θωρακίσει τις χώρες του νότου καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, μπορεί «να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί εάν είναι αρκετά ισχυρό για να πείσει τους επενδυτές να μην το δοκιμάσουν».

Αυτό αναφέρει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι υπάρχει μια «πολύ καλή συζήτηση» σε εξέλιξη για το μέσο αυτό και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί μια «συναινετική, αποτελεσματική λύση», η οποία -όπως εκτιμά- θα εκπλήξει τις αγορές ευχάριστα.

Διαβάστε επίσης: HSBC: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης για το 2022

Το καλό σενάριο

«Πιστεύω ότι υπάρχει πολλή αλήθεια στην ιδέα ότι αν πείσουμε τις αγορές ότι αυτό θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, μπορεί να μην το χρειαστούμε» είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόσθεσε: «Θα το έχουμε στο ράφι. Και αυτό είναι το καλό σενάριο».

Αντιμετωπίζοντας τον υψηλό πληθωρισμό- ρεκόρ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, που αναμένεται στις 21 Ιουλίου να ανοίξουν τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων, αγωνίζονται επίσης για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει αρνητική αντίδραση στις αγορές ομολόγων των πιο ευάλωτων μελών της Eυρωζώνης.  Ήδη, πάντως, οι αποδόσεις των ιταλικών αλλά και των ελληνικών ομολόγων κατέγραψαν σημαντικό άλμα τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να έχουν επιταχυνθεί οι εργασίες για το λεγόμενο εργαλείο κατά του κατακερματισμού, το οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποκαλούν μέχρι στιγμής Transmission Protection Mechanism.

Θυμίζοντας τον… Ντράγκι

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα σχόλια του Γιάννη Στουρνάρα θυμίζουν το πρόγραμμα Outright Monetary Transactions της ΕΚΤ, που ακολούθησε τη διάσημη δέσμευση του πρώην προέδρου της Μάριο Ντράγκι να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να διατηρήσει τη ζώνη του ευρώ ενωμένη εν μέσω κρίσης δημόσιου χρέους. Σε εκείνη την περίπτωση, τα λόγια του ήταν αρκετά πειστικά και το OMT δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Κι ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι το νέο αυτό μέσο θα είναι έτοιμο ώστε να κλειδώσει στις 21 Ιουλίου, ο έλληνας τραπεζίτης είναι πιο αισιόδοξος, χωρίς ωστόσο…Πηγή: Source link