Στουρνάρας: Προσοχή και εγρήγορση για τα κόκκινα δάνεια

Οικονομία


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά επίσης ότι οι επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Προσοχή και εγρήγορση ώστε να αποτραπεί η δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων συνέστησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε  σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της AXIA Ventures.

«Θέλω να τονίσω ότι, κατά την άποψή μας, κίνδυνοι για όλες τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ στο προσεχές διάστημα απορρέουν από τη συνδυαστική επίδραση της αύξησης των επιτοκίων και των υψηλών τιμών ενέργειας σε ορισμένους ευάλωτους δανειολήπτες, ιδίως όσους βρίσκονται ακόμα σε πορεία ανάκαμψης από την πανδημία. Για το λόγο αυτό, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συνιστούμε προσοχή και εγρήγορση, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία νέας γενιάς Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας ο διοικητής της ΤτΕ  τόνισε ότι «εφόσον η Ελλάδα εκπλήξει ευχάριστα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις το 2022 και το ρυθμό ανάπτυξης το 2022, συνεχίζοντας παράλληλα την υλοποίηση του προγράμματος  μεταρρυθμίσεων, δεν θεωρώ ότι  οι επερχόμενες εθνικές εκλογές θα αποτελέσουν εμπόδιο στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας».

Σχετικά με τη νομισματική πολιτική που πρέπει να ακουλουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο κ.Στουρνάρας εξέφρασε την άποψη ότι στη ζώνη του ευρώ η προσαρμογή των επιτοκίων θα πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα, ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς η ΕΚΤ να συμβάλει σε ύφεση, ενώ πιστεύει ότι απέχουμε ακόμα από την κορύφωση των επιτοκίων. «Ο ρυθμός αύξησης και το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των συνθηκών του πληθωρισμού και του προϊόντος, τις οποίες θα αξιολογούμε από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.» είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα; 

Η κρίση δημόσιου χρέους στην Ελλάδα το 2010 οδήγησε, μεταξύ άλλων, σε ευνοϊκή αναδιάρθρωση του χρέους μετά  την εφαρμογή τριών Προγραμμάτων Προσαρμογής σε συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας. Ως αποτέλεσμα αυτής της αναδιάρθρωσης: (α) η μεσοσταθμική υπολειπόμενη διάρκεια του δημόσιου χρέους είναι 19,8 έτη…Πηγή: Source link