Στον… αυτόματο οι δηλώσεις ΦΠΑ και το έντυπο Ε3 – Πιο γρήγορα οι επιστροφές ΦΠΑ

Οικονομία


Έρχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις για 1,2 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Αυτοματοποιημένες διαδικασίες για προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογικών εντύπων για πάνω από 1,2 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και εξπρές επιστροφές φόρων δρομολογεί η ΑΑΔΕ με όχημα τα ηλεκτρονικά βιβλία, myDATA. Ταυτόχρονα σχεδιάζει το ψηφιακό δελτίο αποστολής μέσω του οποίου θα παρακολουθεί τη διακίνηση αγαθών στην αγορά σε όλα τα στάδια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, όπως τον περιέγραψε στο 2ο Law Forum Taxation ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τεχνολογιών Πληροφορικής Ρένος Καραστάθης , η Φορολογική Διοίκηση προετοιμάζεται ώστε άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προσυμπλήρωση του εντύπου Ε3 και του εντύπου Ν για τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων.

Επόμενος σταθμός της ΑΑΔΕ, το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η ανάπτυξη δηλαδή ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών περιλαμβάνοντας τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.

  • Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρονικό μάτι της ΑΑΔΕ στο Κτηματολόγιο

Η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ και των εντύπων Ε3 και Ν για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες θα γίνεται με βάση τα στοιχεία που καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA στην οποία διαβιβάζονται τα δεδομένα για τις συναλλαγές. Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ δεν θα είναι «κλειδωμένες» αλλά θα μπορούν να παρεμβαίνουν οι λογιστές των επιχειρήσεων εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη με βάση τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και τα φορολογικά έντυπα οι φορολογούμενοι θα γνωρίζουν από πριν το φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν καθώς και την επιστροφή φόρου που δικαιούνται ενώ η αυτοματοποιήμενη διαδικασία ανοίγει το δρόμο για εξπρές επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Με τα ηλεκτρονικά βιβλία η ΑΑΔΕ γνωρίζει όλα τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων καθώς το έσοδο για μία επιχείρηση είναι έξοδο για μία άλλη και αυτόματα εμφανίζεται στην πλατφόρμα myDATA. Η νέα διαδικασία αναμένεται να βάλει τέλος και στις φουσκωμένες δαπάνες που εμφανίζουν στις δηλώσεις τους…Πηγή: Source link